Faludi Galéria kiállítások

Szakrális Művészeti Központ

A 20. század elején épült Mária-kongregációs épületegyüttes volt kápolnájában a transzcendens vonzásában működik a magyar jezsuiták szakrális művészeti központja Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia kortárs művészettel párbeszédet folytató részeként.

Faludi Ferenc 18. századi jezsuita szerzetes, költő, író, műfordító, nyelvújító a nem láthatót láttatta kortársai számára friss, nem hagyományos vallási nyelvezettel; jelentőségével, hatásával a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének 18. Századi Osztálya kiemelten foglalkozik.

A művészet mint égbe mutató ujj – Kákonyi Júlia a Faludi Galériáról

„Nemcsak a bibliai témákat feldolgozó vagy a szenteket ábrázoló művek jelentik a szakrális művészetet, hanem minden olyan elmélyült alkotás, amely az égbe mutat” – vallja Kákonyi Júlia keramikus, a Párbeszéd Házában működő Faludi Galéria művészeti vezetője. Így ragadható meg a kiállítások mögött rejlő koncepció lényege.

Barcsay mester és tanítványai // kiállításmegnyitó

2024. június 14., péntek 17.00

A Faludi Galéria szeretettel vár minden érdeklődőt a Barcsay Jenő festőművész és tanítványainak alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitójára a Párbeszéd Háza dísztermébe.

„TŰZ SEGÍTSÉGÉVEL” // kiállításmegnyitó

2024. április 17. szerda, 18.00

Faludi Galéria szeretettel vár minden érdeklődőt a Kónya Gyula iparművész alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitójára a Párbeszéd Háza Pedro Arrupe termébe.

Pusztában // kiállításmegnyitó

2024. április 19. 18.00

A Faludi Galéria szeretettel vár minden érdeklődőt a Jaeger Tibor képzőművész alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitójára a Párbeszéd Háza dísztermébe 2024. április 19-én 18.00 órától.

Lelkiállítás / Képnézegető

A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására.

A kivetített belső kép – Kákonyi Konstantina látomásai a Párbeszéd Házában

Kákonyi Konstantina szerzetesnő és képzőművész életének kezdete s vége is Kalocsához kötődik, javarésze azonban Amerikában bontakozott ki. Kényszerűségből, de nem hiábavalóan. Kettős hivatásának gyümölcsei a külföldi magyarság szellemi termésének gyönyörű példái. Kennedynek is készített művet, de nekünk fontosabb, hogy alkotásai az esztergomi Keresztény Múzeumban is megtalálhatók. Ezekből válogat most a Párbeszéd Háza kiállítása.