Reflexió

Válaszok keresése egy megváltozott világban

Minden tevékenységünk eredményeit és a tapasztalatainkat újra és újra értékeljük, hogy a következő lépéskor erre a többlettudásra építhessünk. Reflexiót gyakorolni mindenki számára hasznos nap mint nap. Próbálja ki a módszerünket.

„Kerkai Jenő keresztútja” konferencia

„Kerkai Jenő keresztútja” címmel konferenciát szervezett a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ. Programunkon megemlékeztünk a XX. század egyik legjelentősebb magyar jezsuita életművéről és azokról a ma is érvényes tanulságokról, amelyeket számunkra hagyott.

Újra rendelhető az „Átfogó ökológia” tanulmánykötet

Megjelent az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötet második, változatlan kiadása. Az FFJA „Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegző kötet megrendelhető a Jezsuita Kiadó honlapján vagy személyesen megvásárolható a Mária utcai Jézus Szíve templomban található könyvesboltban.

Jezsuitákkal a mesterséges intelligenciáról – Műhelybeszélgetés I.

Az "öntudatra ébredt robotok” lehetősége nem csak tudományos-fantasztikus művek témája, hanem a közbeszédben is egyre gyakrabban felbukkan. A zsidó-keresztény gondolkodás alapján nem csupán (jogos vagy jogtalan) aggályokat lehet megfogalmazni e gondolattal kapcsolatban, érdemes ugyanis komolyan fontolóra vennünk, vajon reális lehetőség-e az "általános mesterséges intelligencia" létrejötte, s ha igen, vajon milyen értelemben.

Ki dönt a halálról? – beszélgetés az eutanáziáról

Ki dönt a halálról? Az érintett, Isten vagy az orvosok? Az orvosok istennek képzelik magukat? Érdemes "várni a csodára" vagy az orvostudomány fejlődésére? Az eutanázia kérdését járjuk körbe papokkal és Karsai Dániel alkotmányjogásszal.

„Viták szeretetből az igazságról” vitaest-sorozat: 3. Mit tudhatunk Istenről?

A Vigilia folyóirat és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia meghívott előadók közreműködésével vitaest-sorozatot rendez. A beszélgetések témája a szeretet-igazság fogalompár és jelentéseik sokszor nem is magától értetődő viszonya, kapcsolatrendszere. Költők, szerzetesek, tudósok osztják meg belátásaikat, kételyeiket egymással és a közönséggel.

Az önkéntesség dicsérete

Rövid beszámoló a Jezsuita Önkéntes Központ és a szegedi Szent József Templom régi és új önkénteseinek első műhelymunkájáról.

„Viták szeretetből az igazságról” vitaest-sorozat: 2. Merre tart a történelem?

A Vigilia folyóirat és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia meghívott előadók közreműködésével vitaest-sorozatot rendez. A beszélgetések témája a szeretet-igazság fogalompár és jelentéseik sokszor nem is magától értetődő viszonya, kapcsolatrendszere. Költők, szerzetesek, tudósok osztják meg belátásaikat, kételyeiket egymással és a közönséggel.

Társadalmi igazságosság – a Jezsuita Roma Szakkollégium kerekasztal-beszélgetése

A Párbeszéd Házában kerekasztal beszélgetést szerveztünk a Társadalmi igazságosság témájában, Székely János szombathelyi megyéspüspök; Hofher József jezsuita pap; Frivaldszky János jogfilozófus, egyetemi tanár, és Szigeti Szabolcs közgazdász-szociológus részvételével. A beszélgetést Oláh Zsolt, a Jezsuita Roma Szakkollégium szakmai vezetője, öregdiákja moderálta.

„The Letter” – „A LEVÉL” című film magyar feliratos bemutatója

A Laudato Si’ Mozgalom és a Vatikán Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának együttműködése alapján született meg a The Letter (A LEVÉL) című dokumentumfilm Ferenc pápa Laudato Si’ – „Áldott légy” kezdetű enciklikájáról, melyet 2015-ben írt a környezeti krízisről és közös otthonunk megóvásáról.

Nemeshegyi 100: Emlékkonferencia Nemeshegyi Péter SJ születésének 100. évfordulójának alkalmából

Nemeshegyi Péter SJ atya születésének századik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát tartott a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia szervezésében 2023. március 25-én, szombaton, a Párbeszéd Házában. A Magyar Kurír, a konferenciáról közölt cikke ide kattintva olvasható. A konferencia teljes terjedelmében visszanézhető az FFJA Youtube csatornáján.

Újságírás képzés vizsgamunkák

Az „Újságírás a XXI. században” című kommunikációs kurzusunk hallgatói vizsgamunkáikban mutatják meg elsajátított tudásukat.

„Életét a magyar nép felemelésének szentelte” – konferencia Kerkai Jenő SJ-ről

 Kerkai Jenőre, a KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) alapítójára emlékezett a november 5-iki konferencia, amelyet közösen szervezett a Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA). „Hogyan lett Kerkai mozgalma néhány év alatt ilyen sikeres? Hogyan állt ellen a nehézségeknek?” – tette fel a kérdést bevezetőjében Szigeti Szabolcs, az Akadémia […]

Jótékonysági koncert az arlói romamisszió javára

A Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia jótékonysági koncertet rendez az arlói romamisszió javára. Az estet opera és oratórium válogatás nyitja, majd a Jezsuita Jelenlét program tanulóinak koncertjét követően táncház vár mindenkit!

Megjelent az „Átfogó ökológia” tanulmánykötet

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) 2022. október 20-án mutatta be az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötetét. Az FFJA „Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegző kötet az újraindult Agóra sorozat részeként, a Jezsuita Kiadó kiadásában és az FFJA gondozásában jelent meg.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetésével megújul a Párbeszéd Háza, a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központja

Új irányítás alatt megújult a Párbeszéd Háza, a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központja. A 2020. óta új formában működő, felnőttképzéseket, kutatásokat és reflexiós programokat kínáló Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) 2022. szeptembertől fogja össze és koordinálja a saját kezdeményezésű, ill. a jezsuita rendtagok és a hozzájuk kapcsolódó egyes intellektuális apostoli művek által szervezett programokat […]

Erasmus

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Jézus Társasága Alapítvány sikeresen pályázott Erasmus+ támogatásra, ezért a jezsuita művek munkatársai két-, illetve háromhetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt 2021. októbere és 2022. szeptembere között. A pályázat eredményeképpen 27 fő utazhat Angliába, Skóciába, Írországba vagy Máltára nyelviskolai keretek között angol nyelvet tanulni újrakezdő, középhaladó, illetve haladó szinten. A programban résztvevők emellett felkeresnek egy, a klímavédelem (jezsuita szóhasználattal élve: teremtésvédelem) vagy a menekültügy területén, a kiválasztott városban működő intézményt jó gyakorlatok gyűjtése, valamint lehetséges együttműködések feltérképezése céljából.

Átfogó ökológia

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia 2022-ben új, fenntartható fejlődéssel, teremtésvédelemmel foglalkozó programot indít, amely a katolikus hit talaján az egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozza meg. A program nyolc részes interaktív fórumsorozatát 2022. január és június között rendezzük. Az egyes alkalmakra a honlapon keresztül lehet regisztrálni.