Reflexió

Válaszok keresése egy megváltozott világban

Minden tevékenységünk eredményeit és a tapasztalatainkat újra és újra értékeljük, hogy a következő lépéskor erre a többlettudásra építhessünk. Reflexiót gyakorolni mindenki számára hasznos nap mint nap. Próbálja ki a módszerünket.

Operatív igazgatót keres a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia

Az operatív igazgató feladata, hogy a jezsuita vezetéssel, a vezetés többi tagjával, a munkatársakkal, a programokba bekapcsolódó külső meghívott, felkért személyekkel együttműködve, a jezsuita rend értékrendjének és céljainak megfelelően működtesse a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémiát és programjait.

ÖSSZEKÖLTÖZÜNK!

A Párbeszéd Háza honlapja 2024. júniustól megszűnik, tartalma átköltözik a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia honlapjára!

FALUDI FILMKLUB 2024

A megszokott helyszínen, a Premier Kultcaféban folytatódnak filmklub alkalmaink. Szeptember végéig összesen 20 mozit vetítünk, játék- és dokumentumfilmeket váltakozva. Minden alkalommal filmes szakemberekkel beszélgetünk az aktuális filmről.

Pusztában // kiállításmegnyitó

A Faludi Galéria szeretettel vár minden érdeklődőt a Jaeger Tibor képzőművész alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitójára a Párbeszéd Háza dísztermébe 2024. április 19-én 18.00 órától.

Szívbőljövő Művészet // jótékonysági aukció és kiállítás

A Szívbőljövő Angol (HeartfeltEnglish) Alapítvány online angolórákat biztosít hátrányos helyzetű, gyermekotthonokban élő vagy azokból származó gyerekeknek. Az adománygyűjtés célja eljuttatni az Alapítvány diákjait egy angliai nyári táborba. Adományozni művészi alkotásokra való licitálással és azok megvásárlásával lehet, online.

Újra rendelhető az „Átfogó ökológia” tanulmánykötet

Megjelent az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötet második, változatlan kiadása. Az FFJA „Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegző kötet megrendelhető a Jezsuita Kiadó honlapján vagy személyesen megvásárolható a Mária utcai Jézus Szíve templomban található könyvesboltban.

„Kerkai Jenő keresztútja” konferencia

„Kerkai Jenő keresztútja” címmel konferenciát szervezett a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ. Programunkon megemlékeztünk a XX. század egyik legjelentősebb magyar jezsuita életművéről és azokról a ma is érvényes tanulságokról, amelyeket számunkra hagyott.

Jezsuitákkal a mesterséges intelligenciáról – Műhelybeszélgetés

Az "öntudatra ébredt robotok” lehetősége nem csak tudományos-fantasztikus művek témája, hanem a közbeszédben is egyre gyakrabban felbukkan. A zsidó-keresztény gondolkodás alapján nem csupán (jogos vagy jogtalan) aggályokat lehet megfogalmazni e gondolattal kapcsolatban, érdemes ugyanis komolyan fontolóra vennünk, vajon reális lehetőség-e az "általános mesterséges intelligencia" létrejötte, s ha igen, vajon milyen értelemben.

Ki dönt a halálról? – beszélgetés az eutanáziáról

Ki dönt a halálról? Az érintett, Isten vagy az orvosok? Az orvosok istennek képzelik magukat? Érdemes "várni a csodára" vagy az orvostudomány fejlődésére? Az eutanázia kérdését járjuk körbe papokkal és Karsai Dániel alkotmányjogásszal.

Az önkéntesség dicsérete

Rövid beszámoló a Jezsuita Önkéntes Központ és a szegedi Szent József Templom régi és új önkénteseinek első műhelymunkájáról.

„Viták szeretetből az igazságról” vitaest-sorozat: 2. Merre tart a történelem?

A Vigilia folyóirat és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia meghívott előadók közreműködésével vitaest-sorozatot rendez. A beszélgetések témája a szeretet-igazság fogalompár és jelentéseik sokszor nem is magától értetődő viszonya, kapcsolatrendszere. Költők, szerzetesek, tudósok osztják meg belátásaikat, kételyeiket egymással és a közönséggel.

Társadalmi igazságosság – a Jezsuita Roma Szakkollégium kerekasztal-beszélgetése

A Párbeszéd Házában kerekasztal beszélgetést szerveztünk a Társadalmi igazságosság témájában, Székely János szombathelyi megyéspüspök; Hofher József jezsuita pap; Frivaldszky János jogfilozófus, egyetemi tanár, és Szigeti Szabolcs közgazdász-szociológus részvételével. A beszélgetést Oláh Zsolt, a Jezsuita Roma Szakkollégium szakmai vezetője, öregdiákja moderálta.

„Viták szeretetből az igazságról” vitaest-sorozat: 3. Mit tudhatunk Istenről?

A Vigilia folyóirat és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia meghívott előadók közreműködésével vitaest-sorozatot rendez. A beszélgetések témája a szeretet-igazság fogalompár és jelentéseik sokszor nem is magától értetődő viszonya, kapcsolatrendszere. Költők, szerzetesek, tudósok osztják meg belátásaikat, kételyeiket egymással és a közönséggel.

„The Letter” – „A LEVÉL” című film magyar feliratos bemutatója

A Laudato Si’ Mozgalom és a Vatikán Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának együttműködése alapján született meg a The Letter (A LEVÉL) című dokumentumfilm Ferenc pápa Laudato Si’ – „Áldott légy” kezdetű enciklikájáról, melyet 2015-ben írt a környezeti krízisről és közös otthonunk megóvásáról.

Nemeshegyi 100: Emlékkonferencia Nemeshegyi Péter SJ születésének 100. évfordulójának alkalmából

Nemeshegyi Péter SJ atya születésének századik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát tartott a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia szervezésében 2023. március 25-én, szombaton, a Párbeszéd Házában. A Magyar Kurír, a konferenciáról közölt cikke ide kattintva olvasható. A konferencia teljes terjedelmében visszanézhető az FFJA Youtube csatornáján.

Újságírás képzés vizsgamunkák

Az „Újságírás a XXI. században” című kommunikációs kurzusunk hallgatói vizsgamunkáikban mutatják meg elsajátított tudásukat.

„Életét a magyar nép felemelésének szentelte” – konferencia Kerkai Jenő SJ-ről

 Kerkai Jenőre, a KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) alapítójára emlékezett a november 5-iki konferencia, amelyet közösen szervezett a Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA). „Hogyan lett Kerkai mozgalma néhány év alatt ilyen sikeres? Hogyan állt ellen a nehézségeknek?” – tette fel a kérdést bevezetőjében Szigeti Szabolcs, az Akadémia […]

Jótékonysági koncert az arlói romamisszió javára

A Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia jótékonysági koncertet rendez az arlói romamisszió javára. Az estet opera és oratórium válogatás nyitja, majd a Jezsuita Jelenlét program tanulóinak koncertjét követően táncház vár mindenkit!

Megjelent az „Átfogó ökológia” tanulmánykötet

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) 2022. október 20-án mutatta be az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötetét. Az FFJA „Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegző kötet az újraindult Agóra sorozat részeként, a Jezsuita Kiadó kiadásában és az FFJA gondozásában jelent meg.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetésével megújul a Párbeszéd Háza, a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központja

Új irányítás alatt megújult a Párbeszéd Háza, a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központja. A 2020. óta új formában működő, felnőttképzéseket, kutatásokat és reflexiós programokat kínáló Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) 2022. szeptembertől fogja össze és koordinálja a saját kezdeményezésű, ill. a jezsuita rendtagok és a hozzájuk kapcsolódó egyes intellektuális apostoli művek által szervezett programokat […]

Erasmus

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Jézus Társasága Alapítvány sikeresen pályázott Erasmus+ támogatásra, ezért a jezsuita művek munkatársai két-, illetve háromhetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt 2021. októbere és 2022. szeptembere között. A pályázat eredményeképpen 27 fő utazhat Angliába, Skóciába, Írországba vagy Máltára nyelviskolai keretek között angol nyelvet tanulni újrakezdő, középhaladó, illetve haladó szinten. A programban résztvevők emellett felkeresnek egy, a klímavédelem (jezsuita szóhasználattal élve: teremtésvédelem) vagy a menekültügy területén, a kiválasztott városban működő intézményt jó gyakorlatok gyűjtése, valamint lehetséges együttműködések feltérképezése céljából.

Átfogó ökológia

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia 2022-ben új, fenntartható fejlődéssel, teremtésvédelemmel foglalkozó programot indít, amely a katolikus hit talaján az egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozza meg. A program nyolc részes interaktív fórumsorozatát 2022. január és június között rendezzük. Az egyes alkalmakra a honlapon keresztül lehet regisztrálni.