Társadalmi igazságosság

2022. június 9.

A fórum teljes felvétele

Dr. Péti Márton videómeghívója

Előadók

Dr. Péti Márton

Egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem

S.E.R. Dr. Székely János

Szombathelyi megyéspüspök, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

AZ ONLINE ÉRKEZETT KÉRDÉSEKRE ADOTT VÁLASZOK

1. Az előadássorozatban elhangzottakból az oktatásban, különösen a keresztény szemléletű oktatásban milyen módon „váltható készpénzre” a sok elhangzott igazság?

S.E.R. Dr. Székely János válasza: Minden egyházi iskolában megjelenhet ez a szemlélet a hittanórákon, a Családi Életre Nevelés órákon, az osztályfőnöki órákon, de a földrajz és a biológia oktatásában is. Erre a Püspökkar kidolgozott egy oktatási segédanyagot is (http://www.teremtesvedelem.hu/content/korlevel/segedanyag-kornyezeti-neveleshez).

Még jobb, ha az iskolák egy-egy teremtésvédelmi nappal, aktív tevékenységekkel is segítik a gyerekek szemléletformálását. Ilyen pl. az Egri Egyházmegyében az egyházi iskolák teremtésvédelmi napja. Tervezzük, hogy az iskoláink számára meghirdetjük az öko-iskola cím elnyeréséhez szükséges feladatsort.

2. Milyen konkrét eszközökkel tudjuk felvértezni a fiatalabb generációkat  – gimnazistákat? Nem lenne itt óriási szükség a keresztény oktatás radikális és gyors szemléletváltására?

S.E.R. Dr. Székely János válasza: A válasz részben ugyanaz, mint az előző kérdésre. A gimnáziumokban fontos volna a világ és történelemszemléletet a Laudato sí szellemében oktatni (történelem, közgazdaság, hittan stb.). E célból a tankönyveket és a NAT-ot is frissíteni kellene.

Kapcsolódó tartalmak