Világméretű együttműködések a nagyobb jó érdekében – Jezsuita öregdiákok világtalálkozója az USA-ban

„Az egész világ a mi otthonunk” – hangzik Jerónimo Nadal, Szent Ignác egyik első társának híres mondata. Jezsuita öregdiákként ezt különösen is átélhettem az egyesült államokbeli Clevelandban, ahol a WUJA (World Union of Jesuit Alumni), vagyis a jezsuita öregdiákok globális szervezete 2017-es kongresszusát tartotta.

A jezsuita rend világviszonylatban is élen jár az oktatásban. Ezt nemcsak az a tény bizonyítja, hogy már szinte a rend megalapítását követően iskolákat kezdtek el működtetni, hanem hogy jelenleg is milyen sok intézményt tartanak fenn világszerte. Ennek köszönhetően több mint 450 év tapasztalatuk van abban, hogyan kerüljenek közvetlen kapcsolatba a világi kultúrával, tudománnyal, művészetekkel. Több mint 320 középiskola és 170-nél is több egyetem tartozik a jezsuita lelkiséggel is megajándékozott intézmények közé – a szakkollégiumokról már nem is beszélve.

Ennek egy kis lenyomatát tapasztalhattam meg július elején a John Carroll egyetemen, ahol közel 500 öregdiák gyűlt össze a világ minden tájáról. , Jelenlegi tanulmányaim helyszínéről, Buffaloból érkeztem a találkozóra, s egyből egy meghitt imába kapcsolódhattam be. Azt az imát „folytattuk”, amelyre három héttel az esemény előtt e-mailben hívtak meg bennünket a szervezők.

A találkozócélja a jezsuita identitás megerősítése és az együttműködés erősítése volt az öregdiákok körében. Lenyűgöző volt látni, milyen gazdag azoknak a „műveknek” a tárháza, amelyeket az egyes jezsuita intézmények közötti együttműködések előmozdítására hoztak létre. (Ezek közül néhányat a cikk alján felsorolok) Ez talán érthető, hiszen nem Arturo Sosa az első jezsuita generális, aki a hálózatosodást, a jó gyakorlatok megosztását és a világméretű együttműködések megerősítését szorgalmazza.

A program gazdagságaés a szervezők profizmusa is fokozta az együttlét örömét. Számos sikeres kezdeményezésről hallhattunk előadást, amelyekre – a jó jezsuita módszer szerint – minden délben és este megosztások keretében reflektálhattunk. Sőt, a résztvevőket arra is buzdították, hogy a nap folyamán felmerülő ötleteiket és meglátásaikat egy online felületen tegyék közkinccsé, hogy a találkozó végén a WUJA elnöksége ezeket be tudja építeni a kongresszus által elfogadott előremutató javaslatai közé.

Kulturális programok is színesítették a találkozót. Litván testvérpár muzsikájától kezdve egy univerzumról szóló oratórium ősbemutatóján át a baseball-meccsig, minden volt.

Én többnyire az üzleti és oktatással foglalkozó műhelyeket látogattam. Jelenleg szervezetirányítást tanulok az USA-ban és őszintén mondhatom, szakmai szemmel is élvonalbeli az az ignáci spiritualitással átitatott vezetési gyakorlat, amit a jezsuita rend és holdudvara a világ számára kínál. Külön élmény volt, Chris Lowney-val személyesen is elbeszélgetni, aki könyveibenmesterien foglalja össze mit adott e több mint 450 éve működő szervezet a leadership-szakmának.

A találkozó jó alkalom volt megerősödni a jezsuiták által közvetített identitásban, s egy kicsit jobban belelátni, hogy milyen vízió hajtja a rend körül tevékenykedő és a világban élő hálás öregdiákokat.

Linkek:

Colleagues in Jesuit Business Education

Educate Magis

Ignatian Business Chapters

IGNITED

International Association of Jesuit Business Schools

International Colloquium on Jesuit Secondary Education

JESEDU

Jesuit Digital Network

Jesuit Networking

Jesuit Networking Research

Jesuit Worldwide Learning: Higher Education at the Margins