Vatikáni akciók – embermentő papok

Angelo Rotta és Gennaro Verolino a Szentszék diplomatáiként számos magyar zsidó életét mentették meg a vészkorszak idején. A róluk szóló, olasz nyelvű könyv szerzője szerint elképzelhető, hogy a Vatikán szervezetten mentette a zsidókat.
I Giusti di Budapest, Budapest igazai a címe a könyvnek, amelyet a napokban jelentetett meg egy olasz katolikus kiadó Angelo Rotta, magyarországi pápai nuncius és Gennaro Verolino, a nunciatúra titkára áldozatos tevékenységéről, akik a második világháború alatt a Szentszék diplomatáiként számos magyar és más állampolgárságú zsidó életét mentették meg. A pápai nuncius magyarországi tevékenységéről elsőként jelent meg olasz nyelvű könyv. A címben szereplő „igaz” szó utal a titulusra (Righteous), melyet Izrael állam adományozott Rottának 1997-ben, Verolinónak pedig 2007-ben.
„A könyv két, nem mindennapi diplomata nem mindennapi élményeiből született. Egyszerre a bátorság és az igazság története” – nyilatkozta az író, Matteo Luigi Napolitano, a római Gugliemo Marconi egyetem docense a Vatikáni Rádiónak. Hozzátette, a Szentszék diplomáciájának történetében nem egyedülálló a budapesti eset. Mivel lehetősége volt a Verolino-család dokumentumait kutatni, ezt a történetet dolgozta fel. De a számos, zsidókat mentő keresztényekről szóló történet felveti a kérdést; elszigetelt, egyedi esetekről van szó, vagy elképzelhető, hogy létezett egy szervezett együttműködés. A kutató ez utóbbit tartja valószínűnek, azaz, hogy XII. Piusz pápa és a Szentszék összefogta és koordinálta a zsidók mentését a holokauszt idején.
A könyv megrendelhető a kiadó online felületén.
Forrás: Keresztény Mandiner
Fotó: ujember.katolikus.hu
Szerkesztő: Kóczián Mária