Vár a Jezsuita Sziget!

Ezekben a napokban már folynak a Jezsuita Sziget eseményei. A gazdag és sokszínű kínálatból kiemelünk néhányat – miközben a Párbeszéd Háza minden kedves látogatóját arra biztatjuk, hogy válogassanak a programból – biztosan találnak majd a kedvükre valót!

Hit és tudomány határterületein – konferencia a tudatos jelenlétről

Világunkközponti kérdései közé tartozik az identitás keresése. Az Azzá válni, aki vagyok című, március 17-én tartandó konferencia a tudatos jelenlét szerepét állítja a középpontba – az identitás szemszögéből. A nap első részében a keresztény (Sajgó Szabolcs SJ), a buddhista (Farkas Pál) és az iszlám misztikus ága, a szúfi (Kiss Zsuzsanna) hagyomány jelenik meg, majd a kognitív pszichológia tudatos jelenlét alapú terápiájáról lesz szó (Perczel-Forintos Dóra), illetve a mindfullness meditációról a modern agykutatás tükrében (Rajkai Csaba). Délután műhelyeken és kerekasztal-beszélgetésen mélyülhetnek el az érdeklődőkben a délelőtt szerzett ismeretek.

Kapcsolatot teremtő művészetek, koncertek

Művészet: híd a generációk között címűesten március 14-én fiatal roma művészek lépnek fel: Sárközi Xénia operaénekes, zongorán kíséri: Szűcs DánielStummer Márton gitárművész; Farkas András énekes, zongorán kíséri: Bálint Péter. Nagy Gusztáv író, költő, műfordító; Káli-Horváth Kálmán festőművész; irodalmár, riporter. Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Hommage á Rácz Aladár címmel március 23-áncimbalomkoncertet ad Farkas Eszter és Ion Curteanu a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke. Tanáruk Gerencsérné Szeverényi Ilona. Műsorukon a klasszikus Scarlatti, J.S. Bach, C.Ph.E Bach művek mellett modern darabok is elhangzanak majd.

Jezsuita arcok

Március 22-én a magyar jezsuiták marosvásárhelyi munkájáról beszélget Jakabos Barnabás SJ, az ottani egyetemi lelkészség vezetője és Sajgó Szabolcs SJ.

Jóval távolabbról, az egyiptomi Alexandriából érkezik Henri Boulad SJ. A 85. életévét betöltött atya két előadást is tart. Március11-én Globalizáció és kereszténység, március 18-án Átistenülés a mindennapokban címmel. Mindkét nap 17 órakor lesz a kapunyitás. Az előadóterem befogadóképessége korlátozott, akik nem jutnak be a konferenciaterembe, kivetítőn követhetik az előadást.

Bloggertalálkozó

Immár négy éve hagyomány, hogy a keresztény blogoszféra képviselői találkoznak a Párbeszéd Házában. Az eseményt a Talita keresztény női portál szervezi, a találkozó március 19-én délután lesz, a téma pedig a keresztények egysége. A beszélgetést indító előadást Fekete Ágnes református lelkész, rádiós szerkesztő tartja.