Valamennyi ígéreted Igenné lett, Uram!

Te, Betlehem csöpp Mindenhatója, Te nem röstelled szólítgatni bennünk az elvetemültet, Te vadászkopóként nyomába eredsz minden bennünk elbitangoltnak…

Te, aki önként eladósítottad magad nekünk gyönyörű ígéreteiddel, Istenem, Te magad lettél a nagy Igen!

Megfogtál minket fülünkön keresztül, kimondhatatlan sóhajtozásokkal jártad át tagjainkat, zsigeri vágyaink világát duruzsoltad szívünkbe, és mi hittünk neked.

Az enyhe szellőben, a harmatozó egek alatt, a megelevenedő csontmező zúgásában rászedtél minket, és mi hagytuk magunkat rászedni.

A történelmi számkivettetés hajnalán általad készített ruha melengetett minket, mellettünk kanyargó lépteid kiegyenesítették céltalan útjaink, ősígéreted sejtjeink mélyébe zuhanva is erőt adtak a holnapokra.

És íme, mává lett a holnap, megnyílt kapuid már senki soha be nem zárja, hozzánk jöttél s maradsz velünk mindörökre!

Igent mondtál a testre, igent e siralomvölgyre, földi tájainkra, igent reánk, emberekre. Mostantól már veled vitázik, veled harcol, aki közülünk bárkit – ha kell, vére ontásáig is – nem szeret.

Magunkat előtted már nem kell többé nekünk igazolni – Te magad lettél védelmezőnk, önmagunkkal szemben is. Adóslevelünket széjjeltépted s Atyád jobbján előtted már minden vádaskodó szó a vádlóra visszahull.

Testté lett időtlen Irgalom, Te minden gyümölcsével az ősi bűnt már az időben is hátad mögé vetetted, a rád figyelmezők szívét jelenünk mélyén izzó jóságod megszelídítette, megtisztította, kiengesztelte.

Te, Betlehem csöpp Mindenhatója, Te nem röstelled szólítgatni bennünk az elvetemültet, Te vadászkopóként nyomába eredsz minden bennünk elbitangoltnak s alászállván alvilágunkba virradatra ébresztgeted, ami bennünk már halálsötétbe hullt.

Te művelted, mikor még nem is ismertelek, hogy igenné lenni vágyjak, azzá, aki minden porcikámba írva vagyok. Kérlek, fejezd be bennem, amit elkezdtél, vidd végbe a jót mindenestül. Add, hogy ez a kilencszer hétéves bőrzsákba öltöztetett több tucat kiló a te Igened lehessen bukdácsoló testvéreimnek s önmagamnak. A Te Igened napról napra. Csak a Te Igened, és mindenestül.