Tegyetek jót, mert tudtok!

A jezsuita nevelés középpontjában a másokért élő ember eszménye áll. Na, de meg lehet ezt valósítani ma, amikor – szinte közhely – mindenki elsősorban a maga hasznát keresi? Igen, ez lehetséges. Példa rá a Gyökerek Tábor is!

Idén július 11-19 között rendezték meg a tábort a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium hallgatói, öregdiákjai és lelkes önkéntesek immár 12. alkalommal. Céljuk, hogy a táborlakók – harminc határon túli, hátrányos helyzetű magyar gyerek – életre szóló élményeket kapjanak, hogy közelebb kerüljenek magyarságukhoz, a magyar kultúrához, Magyarországhoz. Fontos, hogy ne az évszámok és a földrajzi nevek legyenek a középpontban, hanem a személyes kapcsolat, a törődés, a párbeszéd és a szeretet.

Az első tábor 2003-ban volt. A szervező fiatalok azóta is arra törekszenek, hogy közvetlenül szólítsanak meg támogatókat a gyerekek érdekében. A támogatók azt adják, amijük van, a gyerekek ingyenesen részesülhetnek különböző kulturális, utazási, idegenforgalmi szolgáltatásban. A szervezők az idejüket, energiájukat, munkájukat, szeretetüket adják, ami nélkül a tábor nem valósulhatna meg. Különösen nagy dolog ez, hiszen az öregdiákok, és az önkéntesek közül is többen dolgoznak, a nyári szabadságukból szentelnek időt a tábor szervezésére, idejére. És a nehéz félévek, vizsgaidőszak után a kollégisták részéről is komoly felajánlás ez a hét.

Idén négy helyszínről érkeztek gyerekek: Kárpátaljáról (Beregszász), Erdélyből (Csíkszentlélek), Délvidékről (Töröktopolya, Törökbecse) és Magyarországról (Várgesztes). A tábor naplójára kattintva meggyőződhetünk róla, hogy rendkívül gazdag volt a program, budapesti városnézés, séták, kézműves programok, utazás Tihanyba, balatoni fürdőzés, esztergomi, visegrádi kirándulás, csoportjátékok mellett egy este a Gryllus testvérek koncertje tette még színesebbé a táborlakók életét.

És ami ma már gyakran hiányzik a kirándulásokból: amikor utaztak, az egész busz egy emberként énekelte gitárszó kíséretében a magyar slágereket!

A szervezők nagy hálával gondolnak a támogatókra, s reménykednek benne: jövőre is sikerül 30 határon túli magyar gyerek egyhetes táboroztatása. Optimisták, híven jelmondatukhoz:

Tegyetek jót, mert tudtok!