Taigetoszra az öregekkel?

Az öreg a fiatalok szemében lúzer, aki nem tudja, mi a menő cucc, mi a menő zene, mi a menő partydrog. Az öreg nem érdekes. – Egy video terjed a világhálón, amely új megvilágításba helyezi a fiatalok és az idősek kapcsolatát.

Az óriásplakátokon tökéletes fiatalokkal találjuk szemben magunkat. Szépségük nem valódi, sokféle módon befolyásolt, sminkkel, photoshoppal. Tudunk erről a manipulációról, mégis bedőlünk az üzenetnek: „ilyennek kell(lene) lenned, mert ha nem ilyen vagy, akkor nem számítasz!”

Az öreg a fiatalok szemében lúzer, aki nem tudja, mi a menő cucc, mi a menő zene, mi a menő partydrog. Az öreg nem érdekes. Azt sem tudja, milyen egy okostelefon. Álljon csak a metrón, ne szóljon, ha nem tetszik neki valami, húzza meg magát! Az öreg fárasztó, és egyáltalán: vacak látvány.

A válságban lévő családokban nincs ideje senkinek foglalkozni a „kiszuperált” idősekkel, mindig ugyanazt mondják, nem értik ezt a mai világot, unalmasak! Ha az idős ember lerobban, gyakran nincs pénz a házi ápolásra, marad, jó esetben az öregek otthona, rossz esetben az elfekvő vagy a magányos halál.

De jó tudnunk, hogy azok a civilizációk, amelyekben a fiatalság, a szép test, a pénzen vagy a fellazult erkölcsök nyomán megszerzett pillanatnyi élvezetek váltak a legfőbb értékké, és amelyek nem tudták becsülni az öregeket, pl. a hellenisztikus Görögország vagy a császárkori Róma, letűntek.

Mi mit szeretnénk? Az öregek sokat tudnak. Rólunk, fiatalabbakról is. Meghallgatjuk őket?

Szerkesztő: Kóczián Mária

Kép: http://theagepage.typepad.com