Sziget-mérleg 2015

Szeptember-október fordulója immár hagyományosan a Jezsuita Sziget megszervezésének ideje a Párbeszéd Házában. A sok izgalom, készülődés, ajánló után visszatekintünk néhány programra, amelyek különösen népszerűek, tanulságosak, továbbgondolkodásra, hitre ébresztők voltak.

Szeptember 26-án Az életalakítás kegyelmi eszközei címmel tartottak műhelyt jezsuitákkal és Szent Ignác-i közösségben élőkkel, amely a Szent Ignác-i lelkiség életalakító gyakorlataira összpontosított. Nem véletlen, hogy nemcsak ez a program, hanem a párja, az október 3-án megrendezett Életünk kreatív megtervezése című workshop is nagy érdeklődést váltott ki. Utóbbit Ferenczi Andrea pszichológus tartotta elsősorban 20 és 40 év közöttieknek.

Szeptember 27-én a Párbeszéd Háza vendége volt Balczó András olimpiai és világbajnok öttusázó, akinek sajátos látásmódja már Kósa Ferenc portréfilmjében, az 1976-ban bemutatott Küldetésben is megmutatkozott. A film megtekintése után Sajgó Szabolcs beszélgetett Balczó Andrással életútjáról, világszemléletéről.

Szeptember 28-án az elköteleződést témául választó filmklubban elsőként Ruben Östlund, svéd rendező Lavina (2014) című filmjét vetítették. A film Ingmar Bergman nyomdokain haladva a házastársak közötti elkötelezettség és gyávaság/bátorság, őszinteség és elhallgatás/hazugság sarokpontjait kereste egy kiélezett szituáció keretében. A filmklub folytatódik, október 20-án Nagy Viktor Oszkár Hivatal (2014) című filmjével. A vetítés után a rendező lesz a rendezvény vendége.

Szeptember 29-én a házastársielköteleződés erőforrásait térképezte föl a beszélgetést vezető Sajgó Szabolcs Lackfi János, Mihalec Gábor, Kóczián Máris és Tereza Worowska segítségével. Honnan, kiktől és milyen formában nyerhet támogatást az élethivatás? – a kérdésre őszinte válaszok, bátran kimondott kétségek, hiteles tanúságtételek érkeztek válaszul.

Október 2-án Zene és elköteleződés címmel a Jezsuita Roma Szakkollégium diákjainak hangversennyel egybekötött beszélgetése zajlott le. A komoly téma, amit természetesen a zene is oldott: zene – hivatás – elköteleződés – társadalmi felelősségvállalás, nem riasztotta el a közönséget, s a fellépő fiatalok azt is elmondták, átélik, hogy sokat kaptak a Szakkollégiumban, s szeretnének valamit visszaadni, és megmutatni azt, hogy tudtak élni a lehetőséggel, amit ebben az intézményben kaptak.

Október 3-án tartották a Jezsuita Sziget egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb programját. A Kaszap spirituális oratórium, amely a Parastudio és a Párbeszéd Háza közös produkciója volt, Kaszap István életének utolsó fél óráját próbálta feldolgozni rögtönző, pszichodramatikus eszközök segítségével. Az izgalmas előadást beszélgetés követte.

A Párbeszéd Háza továbbra is gazdag programokkal, s az őszi elcsendesedéshez kapcsolódva szemlélődő ima lehetőséggel várja látogatóit.