Scorsese-premier a Vatikánban – Jezsuita misszionáriusok Japánban

Shusaku Endo Némaság (1966) című regényéből forgatott filmet Martin Scorsese. Az alkotást a jövő héten mutatják be a Vatikánban – jezsuiták előtt.

Az első keresztény misszionáriusok jezsuiták voltak Japánban. Xavéri Szent Ferenc 1549-ben érkezett a szigetre társaival.

Kjúsún és Nagaszaki környékén térítettek sikerrel, 1579-re a daimjók (földbirtokos, hadúr) közül hatan megkeresztelkedtek, s velük csaknem százezer alattvalójuk. A jezsuiták mellett spanyol és portugál ferencesek, domonkosok is érkeztek missziós céllal. A kereszténység térhódítása során számos politikai, egyházpolitikai érdek keresztezte egymást, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy megkezdődtek a kegyetlen keresztényüldözések is, amelyek egészen az 1860-as évekig tartottak, és legalább ötvenezer ember halálát okozták.

Scorsese filmje a 17. századi Japánban játszódik, ahová két fiatal portugál jezsuita misszionárius (Adam Driver, Andrew Garfield) érkezik, hogy térítsen, és hogy megtalálja eltűnt mesterét, akit a filmben Liam Neeson alakít.

Scorsese katolikus családban nevelkedett, jezsuita iskolába járt, s mielőtt filmrendező lett, pap akart lenni, de nem volt elhívása, így terve meghiúsult. A vallásos motiváció számos filmjében megmutatkozott, a legismertebb a megjelenését követően katolikus körökben botrányt is kiváltó Krisztus utolsó megkísértése című alkotása. A bemutatásra váró Némaság a rendező saját, hithez kapcsolódó tapasztalatainak összegzése.

A trailer alapján biztosak lehetünk benne, hogy a Scorsese nevéhez fűződő szuggesztív képekben, beállításokban, mély szenvedéllyel megélt jelenetekben nem lesz hiány, s az élet szépsége, teljessége, a küldetés nemességégének bemutatása mellett megjelenik az emberi kíméletlenség, kegyetlenség motívuma is.

A filmet a vatikáni premier után december 23-án mutatják be az Egyesült Államokban, január elsején Nagy-Britanniában.

Fotó forrása.