Róma, etika és CRM

„Itt van, világosan, egyszerűen leírva az Apostoli Tervben – jó, hogy kétnyelvű, különben nem érteném –, hogy <>. Ezt ilyen egyszerűen leírva még sehol nem láttam.” – mondja Jorge atya, a magyar jezsuita provincia 2012-2020 évekre vonatkozó küldetésnyilatkozatát lapozgatva.

Április utolsó hetét Magyarországon töltötte a jezsuita rend római központjának egyik munkatársa, Jorge Serrano-Ordonez, kolumbiai jezsuita atya. Küldetése, hogy segítse a helyi jezsuita tartományokat a kornak megfelelő hatékony, fenntartható működés kialakításában. A magyar rendtartományban 2013 óta működik fejlesztési iroda, amely forrásteremtéssel segíti a jezsuita munkákat: jól körvonalazott célok eléréséhez komoly, gazdasági gondolkodást igénylő munkával biztosítja az anyagi alapot. Ma már nem engedheti meg magának semmilyen – így egyházi – szervezet sem, hogy tervezés nélkül, csak a rendelkezésre álló kereteket élje fel, ugyanis akkor csak feléli meglévő forrásait, az pedig csődhöz vezet. Ezt az egységet, a használt módszerek – pályázatkezelés, forrásfejlesztés – tervszerű és tudatos használatát vizsgálta a jezsuita szakember.

A fejlesztési iroda mellett a jezsuita munkákat már 1991 óta támogatja civil szervezetként a Jézus Társasága Alapítvány. A nagylelkű segítők az alapítványnak köszönhetően számíthatnak az adományaik után járó, törvényileg biztosított kedvezményekre, valamint így valósítható meg az átlátható támogatáskezelés. Megérett a helyzet arra, hogy a szervezet hitelesen minősíttesse önmagát mint adománykezelő intézmény. Ennek kultúrája egyre fontosabb szerepet kap szerte a világban, mert a hitelesség érdekében fontos, hogy egy szervezet ne csak önmaga nyilatkozzon, hanem független bírálók jelentsék ki róla, hogy megfontoltan és tisztán cselekszik. Ennek érdekében nyújtotta be a jezsuita alapítvány az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületéhez pályázatát, melynek elbírálási folyamata a fél éves monitorozási periódusba lépett. Amennyiben a szervezet felvételt nyer, az Etikus Adománygyűjtő Szervezet minősítést kapja meg. Olyan civil társasághoz csatlakozhat ezzel, melynek tagjai például az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, vagy a Transparency International Magyarország.

S ha még ez is kevés lenne, hogy rávilágítsunk, egy vallási szervezet is lehet etikus és tudatos gazdasági, és piac szemléletű szereplő, van még egy nagyszabású ügy. A magyar jezsuita tartomány komoly munkába kezdett, hogy intézményeihez kapcsolódó barátait és munkáiban társait a legfejlettebb módon kezelje. Ennek érdekében egy olyan kapcsolatkezelő rendszer (CRM rendszerek) személyre szabása és adatokkal történő feltöltése folyik, amely lehetővé teszi a könnyű és átlátható kommunikációt a rend és kapcsolatai között, valamint biztosítja a bizalmas személyes adatok biztonságos, de jól alkalmazható kezelését. S mindezek egy jó célt szolgálnak: a jezsuita küldetést megosztani barátainkkal és társainkkal.