Újságírás képzés vizsgamunkák

Az „Újságírás a XXI. században” című kommunikációs kurzusunk hallgatói vizsgamunkáikban mutatják meg elsajátított tudásukat.

Labancz Zsolt, az ausztriai piaristák vezetője: „A vallási szegénységgel foglalkozunk”

Magyar szerzetes vezeti tavaly óta a piaristák osztrák rendtartományát. Hogyan került a magyar provincia korábbi irányítójaként Ausztriába, miként működik együtt a más földrészekről érkezett rendtársaival, és mennyiben más az ottani közeg, mint a hazai. Labancz Zsolt provinciálissal Kozek Lél, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságírás képzésének volt hallgatója beszélgetett.

Ottlik Domonkos: Szembe kell nézni a családi múlttal! – A családtörténetek nemcsak az önismerethez, a társadalmi békéhez is közelebb visznek

A bolgárkertészek tragédiája tudtán kívül sokáig alakította a sorsát. Amióta szembenézett vele, már képes felülírni sebzett családi mintáit. Mlecsenkov László történész, családfakutató saját családja történetén keresztül mesél kollektív traumákról és megküzdési stratégiákról – a tragikus kimenetelűektől a gyógyulást hozókig.

Berzai Péter: Magyar jezsuitának köszönhetően került haza az Ómagyar Mária-siralom

Idén lenne százéves Muzslay István jezsuita, akinek a nyolcvanas években nagy szerepe volt az Ómagyar Mária-siralom hazakerülésében. A magyar fiatalok legendás belgiumi patrónusa a flamand-vallon ellentétek közepette elérte, hogy az első magyar versemléket tartalmazó Leuveni kódex sok hányattatás után az Országos Széchényi Könyvtárba jusson. Berzai Péter, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíróképzése hallgatójának írása.

Bacsa Beáta: Az ember-Jézus szenvedéstörténetének 21. századi ábrázolása – Interjú Molnár Levente fotóművésszel

Molnár Levente fotóművész egyedi ötletét valósította meg azzal, hogy élő emberek fotózásával jelenítette meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. A Statio nevet viselő kiállítás kapcsán Bacsa Beáta beszélgetett egykori diákjával, Molnár Leventével. Az írás a szerző mestermunkája a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyamán.

Bujk-Földesi Tünde: Mentett kutyából embermentő – Így kutat fel eltűnt embereket az örökbefogadott Níla

Kovács Ilka februárban mentőkutyás önkéntesként Törökországban kutatott túlélők után. Ráadásul egy olyan állattal, amely korábban – mert rettenetes körülmények között élt – maga is megmentésre szorult. Arról beszélgettünk, hogyan teltek Ilka számára a katasztrófa utáni napok.

Fogarasiné Pusztai Virág: Utolsóként kapta meg a gyermekbénulást Magyarországon – „Nálam a »megszoksz vagy megszöksz«-ből az utóbbi nem jött szóba”

Szánti Iván, aki utoljára kapta el Magyarországon a vírusos gyermekbénulást, a barátom most már több mint harminc éve. Míg én kamaszként a hitemet és az identitásomat kerestem, ő már teológiát végzett, világlátott, érett fiatalember volt, akinek azonban csak három ujja mozog, mégis hatással van a környezetére. Miben rejlik a kisugárzása? Reményteli gondolkodásmódjában, vagy az óriási mosolyában? Mindkettőben. Interjúnkban az életéről, erőforrásairól és kalandjairól kérdezem.

Barlay Gábor: Sziklára épített életek – Kárpátaljai beszámoló a háború első évéről

Az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján Popovicsné Palojtay Mártát, a munkácsi egyházmegye pasztorális ügyeinek püspöki titkárát, az egyházmegyei karitász segélykoordinátorát az Új Város Online munkatársa, Barlay Gábor kérdezte háborúról, békéről, reményről és a segítségnyújtás lehetséges módjairól. Az alábbiakban részletet közlünk az interjúból.

Varga Kamill OFM: „Sziasztok, Sándor vagyok, alkoholista”

Nem elég abbahagyni az ivást, hanem lelkileg is fejlődni kell – mondja Sándor, aki már húsz éve tagja az Anonim Alkoholisták (AA) gyöngyösi csoportjának. Vele beszélgetett az alkohollal való megküzdésről, a józanodás útjáról és a közösség elveiről Varga Kamill OFM, akinek ez az írás a mestermunkája a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyamán.