Hitélet a koronavírus-járvány idején

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézetével együttműködésben online kérdőíves kutatást folytatott 2020. június 17. és július 6. között, melynek célja az volt, hogy felmérje, hogyan befolyásolta a jezsuita intézményekhez közel állók hitéletét a koronavírus járvány és az annak kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések.

A „Hitélet koronavírus-járvány idején” című kutatás során az FFJA 28 címlistán keresztül mintegy 15.000 jezsuita kötődésű megkérdezettet szólított meg. Összesen 1457 fő töltötte ki a kérdőívet, akiknek közel kétharmada (65%) nő. A válaszadók csupán 22% 40 év alatti, ezzel szemben 35% 60 évesnél idősebb, amíg 46% fővárosi, további 15% pedig Pest megyében lakik, a külföldön élő válaszadók a teljes minta kb. 8%-át tették ki. A kitöltők 88%-a rendelkezik valamilyen diplomával.

A legtöbben arról számoltak be, hogy a járvány időszakában lehetőségük volt átgondolni, mi igazán fontos az életükben. A válaszadók kétharmadának hiányzott a személyes részvétel a szentmisén, istentiszteleten. A megkérdezettek közel felének megerősödött a hite a járvány alatt. A kérdezettek közel fele örülne annak, ha a kijárási korlátozások feloldása után is érvényes módon részt vehetne szentmise- vagy istentisztelet-közvetítésen.

PDF Letöltése