Vaszkun Judit: „Lehet tenni azért, hogy értékeinket ne felejtsük el” – Erasmus+ beszámoló Máltáról

A 2022. február 27. és március 19. közötti máltai tanulmányutamon nyelvkurzusok mellett a környezetvédelem témakörére fókuszáltam, lelkigyakorlatos házak meglátogatásához kapcsolva azt.

A Málta szigetén, Mosta városa szélén található a Mount Saint Joseph Jezsuita Lelkiségi Központtal és a Gozo szigetén, Victoria (Rabat) városában található Manresa lelkigyakorlatos házzal is megismerkedtem.

Egyszerűség és spiritualitás

Az egész máltai tartózkodás alatt mély tapasztalat volt a házak energetikai felszerelésével kapcsolatban az, hogy Máltán nincs kiépítve fűtési rendszer, egyes helyiségekben a légkondicionálót használják fűtésre is. A lelkigyakorlatos házakban nincs is mindegyik szobában, mert az épületek elektromos ellátása nem ekkora fogyasztásra lett tervezve. Kintlétemkor 8-15 fok között volt az átlaghőmérséklet, és azt tapasztaltam, hogy hozzá lehet szokni ahhoz, hogy nem fűtünk, vagyis takarékosan bánunk az energiával, amikor mérsékelt az időjárás.

Mind a két házban gondozott volt a kert, elkerített gyümölcsösökkel (citrom, narancs, olajbogyó), és a Manresában még veteményest is gondoztak. Ezeket is jó példaként viszem haza magammal. A teremtésvédelemhez és az arra való ösztönzéshez jó alapul szolgál egy rendben tartott kert; valamint az is fontos üzenet, hogy minden földrészen lehet törekedni arra, hogy megtermeljünk valamit, amit helyben fogyasztunk. Ha önellátóak nem is tudunk lenni, de jelképesen lehet tenni azért, hogy ezt az értéket ne felejtsük el.

Egyházi kapcsolatok és nyelvtanulás

Ezenkívül nagy öröm volt a görögkatolikus közösséggel megismerkedni, az ott szolgáló papokkal a nemzetközi kapcsolatainkat felfejteni. Igazán közösségi élmény volt velük beszélgetni és a jövőbeli együttműködést tervezgetni az egyházaink között.

A nyelviskola kurzusaival nagyon elégedett voltam, a csoporttársakkal és a tanárral is jó hangulatban és gördülékenyen teltek a napok az órák. Egyszerre volt hatékony és játékos a tanulás.