Székely Orsolya: „Bővíteni tudtam szakmai eszköztáramat” – Erasmus+ beszámoló Londonból

2021 októberében az Erasmus+ program keretében két hetet töltöttem Londonban. Az intenzív nyelvtanfolyam mellett lehetőségem volt meglátogatni a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) helyi irodáját is.

A brit JRS-irodában központi szerepet kap az épületben kialakított bolt, ahonnan a rászorulók heti rendszerességgel, maximált mennyiségben vihetnek haza alapvető élelmiszereket és higiéniai termékeket.

Hasonlóságok és eltérések a menekültek segítésében

A brit JRS-nél hangsúlyos elem a menekültek fizikai támogatásán túl a mentális segítség: ottjártunkor éppen női pszichodrámacsoport-foglalkozás volt, de szerveznek kreatív írás workshopokat, és elérhető pszichológus segítő is. Ezen túl egy három főből álló team segíti jogi tanácsokkal az ügyfeleket. A csapat többi tagja szociális munkásokból, pénzügyi és marketinges szakemberekből áll.

 

Balra: Így segít a JRS UK, jobbra: plakát a londoni metróban

 

Nyelvtanulás nyelvtanárként

Az utazás másik szakmai aspektusa számomra nyelvtanárként maga a nyelvtanulás volt. Egyrészt bővíteni tudtam a szakmai eszköztáramat az órákon, másrészt nagyszerű tapasztalatokra tettem szert azáltal, hogy nem tanárként, hanem diákként vettem részt a nyelvtanulási folyamatban.