Robotkáné Benkeházi Tímea: A skót cél a nettó nulla – ERASMUS+ beszámoló Edinburgh-ból

2022. júniusában lehetőséget kaptam, hogy az Erasmus+ pályázat keretében részt vegyek egy külföldi 3 hetes nyelvkurzuson. Helyszínül Skócia fővárosát, Edinburgh-t választottam.
Basil Paterson College magas színvonalon, remek módszerekkel biztosította a nyelvoktatást. Izgalmas volt együtt tanulni, közös projektmunkákban részt venni többek között svájci, arab, francia, ukrán diáktársakkal.

A pályázat keretében a nyelvtanuláson túl egy választott területtel is foglalkozhattam: a klímavédelem témája mellett döntöttem. A kiutazás előtt felkutatott, klímavédelem területén érintett skót szervezetek sajnos nem fogadták érdemben a megkeresést, így egyéni munkával igyekezetem feltérképezni a vonatkozó helyi információkat, jó gyakorlatokat.

Több helybélivel készítettem interjút. Mit gondolnak egyáltalán a klímaváltozásról? Elegendőnek tartják-e az országos intézkedéseket? Mit tehetnek a klímavédelemért? 

Elég egységes a közvélemény a kérdéskörben: 10 éve még nem hitték el, hogy baj van, mára egyértelműen aggódnak a Földért a skót emberek, vészhelyzetről van szó. Tartanak attól, hogy a COVID-19, a háború, a menekültek, az emelkedő árak világméretű, súlyos problémái közepette elkerül a fókusz a klímavédelemről. 

Megtudtam, hogy Skócia volt az egyik első ország a világon, amely klímavészhelyzetet hirdetett, és az elmúlt 30 évben felére csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az emberek és bolygónk védelme iránti folyamatos elkötelezettség részeként világszinten vezető célt tűzött ki, hogy 2045-re elérje a nettó nulla kibocsátást. (A nettó nulla azt jelenti, hogy egy ország annyi éghajlatváltozást okozó gázt von ki a légkörből, amennyit beenged.)

A skót kormány több támogatást vezetett be, hogy segítse a háztartásokat az energiamegtakarításban, otthonaik fejlesztésében. Működik egy tanácsadó szervezet is, a Home Energy Scotland. A kormány intézkedései kiterjednek a pazarlás megelőzésére, az egyszer használatos cikkek fogyasztásának csökkentésére, a termékek újrafelhasználásának elősegítésére. A közösségi közlekedés szorgalmazásának jó példája, hogy 2022.01.01-től a fiatalok 22 éves korig teljesen ingyenes vehetik igénybe Skócia teljes területén a buszos közlekedést.

A jelen politikai és gazdasági bizonytalanság idején minden eddiginél fontosabb, hogy a civil társadalom is összefogjon. Szorgalmazzák, hogy kormányzati szinten tovább erősödjenek az intézkedések a klímavédelemért. Nagy erőkkel hívja fel a lakosság figyelmét a klímaváltozás megfékezésére. Számtalan médiaanyag, kampány segít fókuszálni a környezetvédelemre. 2022. szeptember végén megrendezésre kerül a Skót Klímahét (Scotland Climate Week). 

Edinburgh-i tartózkodásom alatt szembetűnő volt, hogy bármerre jártam, mindenhol plakátok hívják fel a lakosság figyelmét a felelős hulladékgazdálkodásra, a környezetvédelemre, a városközpontban, a tengerparton, a parkokban. 

További jó gyakorlat, hogy komoly hálózata van a cseriti/caritas üzleteknek. Bárkinek könnyedén elérhető, hogy éljen az olcsó és fenntartható vásárlás lehetőségével, és leadja használt dolgait ezen helyeken. És nem csak egyfajta lehetőség, hanem a valóságban is természetes módon működő gyakorlat, felelős skót szokás is ez.

Skóciáról a dús növényzet biztosan sokaknak eszébe jut. A klímavédelem terén azonban itt is további akcióterv született, ugyanis még mindig a fák jelentik a leghatékonyabb módot a légkör CO2 elnyelésére. Az Egyesült Királyságban elültetett fák többségét Skóciában ültették – a 2019–2020-as időszakban ültetett 13 700 hektárból 11 000-et. A skót kormány 2024- re évi 18.000 hektár új erdő létrehozását tűzte ki célul, és a végső cél, hogy 2032-re Skócia területének 21%-át erdő borítsa – szemben a mai 19%-kal.

A nyelviskolához közeli téren, a Charlotte Square 18. szám alatt egy fontos szervezetre figyeltem fel: A 2015-ben alakult Circularity Capital egy speciális magántőke-társaság, amely a körforgásos gazdaság növekedési szakaszában lévő vállalkozásokba fektet be. Küldetésük, hogy értéket biztosítsanak a befektetőknek a körkörös gazdaság növekedésének és innovációjának támogatásával.

A körkörös gazdaság célja a hulladék „kitervezése”. A termékeket úgy tervezik és optimalizálják, hogy a maximális értékmegőrzés mellett újra beléphessenek a gazdaságba. A termékek, anyagok és alkatrészek legnagyobb integritásának megfelelő körforgásos ciklusának képessége határozza meg a körkörös gazdaságot, és megkülönbözteti a hulladékfeldolgozástól és az újrahasznosítástól – ahol nagy mennyiségű befektetett energia, anyag és munkaerő vész el. 

A Circularity Capital csak olyan vállalkozásokat támogat, amelyek mérhető pozitív környezeti hatással bírnak, és pozitívan járulnak hozzá a társadalomhoz.

Skócia összetart, és tesz is az éghajlatváltozás ellen. Hisz abban, hogy felelős lépésekkel 2045-re elérhetik a nettó nulla kibocsátást.

Munkámban, az ingatlanok üzemeltetése területén kollégáimmal több gazdaságos és környezetvédő lépésen dolgozunk. Te is tervezd meg, hogy pl. ma mit teszel a teremtett Földért! Takarékoskodj az energiával, lift helyett válaszd a lépcsőt, csak indokolt esetben nyomtass. Folytasd a sort, és kövesd!

Köszönetet mondok minden érintettnek, hogy részt vehettem az Erasmus+ programban.