Bartal Attila: Biodiverzitás erősítése a nagyvárosban – ERASMUS+ beszámoló Edinburgh-ból

Edinburgh a város hihetetlen kiterjedésű zöldfelületeinek, parkjainak fenntartása mellett nagy hangsúlyt helyez a biodevirzitás erősítésére is. A város önkormányzata 2019-ben három éves akciótervet fogadott el a biodiverzitás, a növényi és állati fajok minél nagyobb számának és összetettségének, valamint a természetes élőhelyek fenntartása érdekében. 

Az akcióterv „természeti örökségként” értelmezi a zöldfelületek (természetes képződmények, mint az Arthur Széke hegy, valamint a városi parkok), vizes területek (folyók, patakok, tavak) összességét, ami gazdagabbá teszi a fővárost. Ugyanakkor a dokumentum hangsúlyozza azt is, hogy a városi terület 26%-át kitevő magánkertek „élőhelyhálózata” is fontos szerepet játszik a természeti értékek megőrzésében. 

Az akcióterv kiindulópontja Edinburgh 2050-re vonatkozó víziója, ami az alábbiakat fogalmazza meg: „Edinburgh váljon zöldebb várossá, amely több lehetőséget ad az élővilágnak, és képessé teszi az embereket arra, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel” („To make Edinburgh a greener city with more opportunities for wildlife, enabling people to engage with nature.”). Három évtized múlva „Skócia természetes fővárosa (The Natural Capital of Scotland)” a fajok gazdagságát biztosító élőhelyek hálózatával az itt lakók és dolgozók, valamint az ide látogatók számára is vonzó lesz. Emellett biztosítani fogja nem csak a klímaváltozással szembeni ellenállóképességet (climate change resilience), de az invazív fajok terjedésének megállítását is. 

Az akcióterv előkészítésekor készített konzultáción a lakosság által megfogalmazott célok a következők voltak: 

Edinburgh  

– legyen tiszta és zöld

– rendelkezzék több parkkal

– legyen szép, tele fákkal és kerékpárokkal

– legyen zöld, sokszínű és akadálymentes (accessible). 

További információ: https://www.edinburgh.gov.uk/biodiversity 

 

A városi vadvirágos parkok

Az akcióterv megvalósulásának egyik, mindenki által látható eleme a város közepén fekvő egyik park „rétiesítése” volt, ahol engedik a máshol gondosan nyírt fű burjánzását. A hosszúkás parkban végigfutó sétány mellett 1-1,5 méter magas, virágokkal teli fű nőtt. Néhol ízlésesen körbevágták a méhlegelőnek is kiváló vadvirág-szigeteket, de gondoltak arra is, hogy információs táblákkal tájékoztassák a látogatókat a park által elérni kívánt célokról.

A magas fű a vadvirágok kedvelt környezete. 

A vadvirágok réteken, füves területeken nőnek. Ha engedjük a füvet megnőni, az a hagyományos vadvirágok (lóhere, százszorszép, boglárka) növekedését is lehetővé teszi, de segíti a kevéssé elterjedtek (galaj, cickafark, gyíkfű) megjelenését is. 

A magas fűvel, vadvirágokkal borított területek a rovarok számára is kedvelt hely. A beporzórovarok, mint a méhek, darazsak és pillangók számára rengeteg pollen és nektár áll rendelkezésre. A komposztálást elősegítő földigiliszta és a szárazföldi ászkarák is nagyobb mennyiségben fordul itt elő. 

A több rovar megjelenése a madarak, kétéltűek és kisebb emlősök számára is előnyös, hiszen több táplálékot találnak maguknak. 

Összességében a magas fű gazdagabb élővilágot teremt.