Az önkéntesség dicsérete

Az önkéntesek rendkívül fontos és értékes közreműködői a jezsuiták tevékenységének. Nélkülük, ha nem állna is meg mindjárt az élet, jóval szegényebb volna a rendtartomány élete. Jó ezt tudatosítani, munkájukat értékelni, illetve rendszerszinten látni és láttatni, mi mindenhez tesznek hozzá az idejüket, energiájukat nem kímélő esetenként vagy éppen rendszeresen tevékenykedő önkénteseink.

Ezt szolgálta az a műhelymunka, amelyet Elek László SJ templomigazgató (képünkön jobbról a második) felkérésére július 3-án tartott a Palóczné Kovács Beáta vezette Jezsuita Önkéntes Központ. A maga nemében első ilyen találkozón a szegedi Szent József Templom régi és új önkénteseivel jártuk körbe, hogy kik a jezsuiták, mi mindennel foglalkoznak, és milyen szervezeti háttérrel teszik ezt.

A szegedi templom körül negyven önkéntes tevékenykedik, a mostani alkalomra közülük azok kaptak meghívást, akik az irodai munkában segédkeznek. A résztvevők az ignáci szellemiség morzsáiból is kaphattak ízelítőt, majd az önkéntesség ismérveiről, kereteiről beszélgettünk. Olyan kérdéseket jártunk körbe, mint pl.:

▪ Az önkéntes ingyen munkát végez?
▪ Meddig terjed az önkéntes szabadsága?
▪ Miért kell önkéntes szerződést kötni, hisz enélkül is működik az önkéntesség?

Ezúton is köszönjük Zsivkovitsné Gyenes Krisztinának, a Talentum Alapítvány ügyvezető igazgatójának (a képen balról az első) a gondolatébresztő előadást.

Bár a témák alapján úgy tűnhet, hogy evidenciákról van szó, a műhelymunka megmutatta, hogy bőven van mit tisztázni, megismerni. Sőt, ez a bevezető alkalom segítette önkénteseinket abban, hogy lássák, mennyire fontos a tevékenységük, és el tudják magukat helyezni a jezsuita missziók sorában.