Ökumenikus imahét 2018 – a karibi keresztények javaslataival

2018-ban január 21-28. között tartják világszerte a Krisztus-hívők egységéért szervezett imahetet, amelynek anyagát karibi keresztények állították össze.

Az országos nyitó istentisztelet 2018. január 21-én, vasárnap 19 órakor lesz a Szent István-bazilikában. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke. A liturgiában a MEÖT tagegyházainak vezetői szolgálnak.

Az imahetet megelőző szombaton Az utolsó vacsora – Konferencia a lelki ökumené útján címmel szervez egész napos ökumenikus programot a Párbeszéd Háza.

Az imahét segédanyagát karibi keresztény testvérek állították össze a következő mottóval: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6). Ebben a 2018-as imahétre, az istentiszteletekre javaslatokat tesznek az egységért imádkozó közösségeknek. Kérik például, hogy az imádkozók a Bibliát a templom, illetve a gyülekezeti helyiség kitüntetett pontján helyezzék el, és az istentisztelet során ebből olvassák fel a szentírási szövegeket.

Szükség van még három láncra is, amelyeket a szolgálattevők hoznak, majd a Biblia mellé helyeznek. A láncok a rabszolgaság, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rasszizmus szimbólumai, emellett a bűn jelképei is, ami elválaszt minket Istentől és egymástól. Az istentisztelet során a rabszolgaságot jelképező lánc emberek alkotta élő lánccal helyettesíthető, ami kifejezi a lelki közösség kötelékeit, illetve a közös fellépést a modern rabszolgaság és az emberi méltóságtól való megfosztottság minden formája ellen.

A karibi keresztények arra kérik a lelkipásztorokat, hogy e jelképekre hívják fel az együtt imádkozók figyelmét az istentisztelet elején, illetve a prédikáció során.

Az ökumenikus imahét anyaga letölthető a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapjáról.

Forrás: Magyar Kurír, MKPK

Fotó: Pixabay.com