Nagyon keresztény filmet rendezett Scorsese – Némaság

A Wall Street farkasa után újabb portrét kaptunk a 75 éves rendezőtől. A Némaság főhőse semmiben nem hasonlít az előző film főhőséhez. Hacsak a szenvedélyességében nem.

A katolikus családban felnőtt, jezsuita iskolába járt, és egy időben papnak készülő Scorsese úgy nyilatkozott készülő filmje kapcsán, hogy most már a legfontosabb kérdésekkel szeretne foglalkozni:

A filmkészítés, a barátaim és a családom a legfontosabbak az életemben, de ennél sokkal többről szól a létezésünk. Sokkal-sokkal többről. Ami igazán érdekel az az elvilágiasodás kérdése. Ugyan miért taszítanánk el magunktól azt, amitől gazdagabbá válhatna az életünk?

Mi lenne fontosabb a hitnél? – mondjuk mi, keresztények, hívők. De fontos ez mások számára is? – merült fel bennem a 161 perces film sajtóvetítése után. Kiket akart megszólítani Martin Scorsese? Kiket fog? Milyen lesz a visszhangja egy filmnek, melynek a középpontjában az a kérdés áll, hogy vannak-e olyan körülmények, amelyek között alig akad ember, aki nem a hittagadást választja? A film újra és újra elbukó Júdás-figurája, a „gyónásfüggő” Kicsidzsiró, így fogalmazza ezt meg: „Ha az üldözés előtt éltem volna, jó keresztényként halhattam volna meg…

A 17. század első felének Japánjában játszódik Endó Súszaku regénye, amelyből a filmet készítették. Endó keresztény japán volt, akinek a keresztelő atyja, egy német jezsuita hitehagyó lett. Bizonyára ez a személyes élmény is ihlette az írót a mű megírására. A film – talán túlságosan is – híven követi a regény történetét. Néha az volt az érzésem, hogy csak a regény illusztrációját látjuk, mintha Scorsese semmit nem akart volna hozzátenni a regényhez. Mondhatjuk erre azt is, hogy a rendező nem használta ki a történetben rejlő filmes lehetőségeket, de mondhatjuk azt is, hogy mély alázattal ragaszkodott a sztorihoz. Ha utóbbiból indulunk ki, jobban járunk – megadjuk a lehetőséget a filmnek ahhoz, hogy dolgozzon bennünk – akárcsak egy evangéliumi történet, példázat.

Főhőse, a portugál jezsuita, a fiatal Rodrigues atya (Andrew Garfiled) ugyanis krisztusi figura. Küldetése az, hogy megtalálja hitehagyott mesterét, Ferreirát (Liam Neeson) Japánban, a kegyetlen keresztényüldözések idején. Ez olyan feladat, amely magában rejti az áldozatot, az önfeláldozást. Ő mégis elindul társával, a nem kevésbé elszánt Garrpéval (Adam Driver). De mit meg nem tesz egy szenvedélyes jezsuita a barokk legvirágzóbb századában, hiszen Szent Ignác atyja lekigyakorlataiban arra kéri, hogy tegye fel magának a kérdést: Mit tettem Jézusért? Mit teszek Érte? Mit lennék képes tenni Érte?

Itt nem is titkolhatjuk tovább, hogy a Némaság nemhogy nagyon keresztény, de nagyon jezsuita film is. És nemcsak azért, mert a hősei jezsuiták, hanem a szemléletében, lelkiségégen, azt is mondhatnám: anyagában az. Olyan, mintha a Szent Ignác-i lelkigyakorlatok harmadik hetében játszódna: A lelkigyakorlatozó már megkapta az első két hét kegyelmeit, élete alapja a szerető Isten megtapasztalása, szembenézett bűnösségével, és mély zavarodottságot élt át, hogy Isten így is, bűneivel együtt is mélységesen szereti. Jézus történetét követve megszületett benne a mindennél erősebb vágy, hogy Krisztust kövesse.

Ez az a pillanat, amikor a film elkezdődik. És innentől kezdve, akár a lelkigyakorlatok harmadik hetében, elkezdődik a Passió, Krisztus követése a szenvedésben. Hogy aztán megérkezik-e Rodrigues atya a negyedik hétbe, amikor a Világba Jött Szeretet öröme teljesen átjárja a lelkigyakorlatozót, maradjon a film titka, és azoké, akik majd megnézik.

Mindenesetre a filmet látva annyit elárulhatok, hogy a hitet, Krisztust talán nem is lehetséges elhagyni, megtagadni…

És ahogy a kritikai portálokon szokás:

Kinek ajánljuk a filmet?

Kinek nem ajánljuk a filmet?

Szent Ignác – akárcsak a jó pszichológusok – tisztában volt azzal, hogy amit el akarunk rejteni, titkolni, vagy amit nagyon elutasítunk, az életünkben a legfontosabb területekre világít rá. Az ő szellemében írjuk, hogy:

Kötelező a film:

Némaság ( Silence), történelmi film, 16 éven aluliak számára nem ajánlott, feliratos, 161 perc.

Rendezte: Martin Scorsese. Endó Súszaku regénye alapján a forgatókönyvet írta Jay Cocks és Martin Scorsese. Operatőr: Rodrigo Prieto

Szereplők: Andrew Garfield, Liam Neeson, Adam Driver, Ciarán Hinds, Tadanobu Asano. Bemutató dátum: 2017. március 16.

Forgalmazza: Freeman Film.