Még egy kis nyár – Ami a Szentjánosbogár Lelki Napokon történt

Évente kb. 1600 fiatalt kapcsolunk be a Szentjánosbogár közösség eseményeibe, kb. 200-300 fő önkéntes vezetésével, Szent Ignác-i lelkiségben. Közhasznú egyesületünk fő célkitűzése a keresztény hitre nevelés és közösségépítés.

A védjegyünkké vált nyári Lelki Napjainkon („Bogár táborok”) elhivatott önkénteseink a szabadidő tartalmas eltöltését kínálják fiatalok számára. Kidolgozott pedagógiai koncepció szerint, játékos formában – játékpedagógiai eszközökkel – fejlesztik a résztvevők személyiségét, élményeken keresztül tanítják őket felelősségvállalásra és az egymás iránti odafigyelésre, tiszteletre. A lelki napokat az ország különböző pontjain, kistelepüléseken rendezzük meg, így a táborozóknak alkalma nyílik az adott tájegység szokásainak és látnivalóinak megismerésére.

2017 nyarán, immáron huszonhatodik éve szerveztük meg lelki napjainkat, ahol öt különböző korosztály/célközönség számára kínáltuk programunkat:

Gyermek- és kamasz Lelki Napok

Egy időben hat település: Alsópetény, Fertőszentmiklós, Lesencetomaj, Lovasberény, Szentendre és Újkígyós fogadta be a gyermek, és kamasz korosztályt (10-16 év), akik 609-en, 119 csoportvezető és helyszínenként 1-1 táborvezető, tábori pap és hátteres segítségével az alábbi témákat – és egymást – fedezték fel a héten: „Kincseink nyomában!” (10-13 év) és „Boldogság” (14-16 év).

„A mindennapos szentmise, a reggeli imák, a tábori pap prédikációja, a bogaras énekek, a csapatos beszélgetések, az étkezések előtti imák mind közelebb visznek Istenhez.” (16 éves lány)

Ifjúsági Lelki Napok

Idén az ország két pontján volt ifjúsági Lelki Napunk: Dunakeszin és Emődön, 204 fő 17-21 éves fiatal számára, 40 fő vezetésével és helyszínenként 1-1 táborvezető, tábori pap és 2-2 hátteres segítségével. Az ifik témája a „Váltani Változni Változtatni” volt.

„Év közben sokszor elfeledkeztem arról, hogy Isten minden egyes na, minden egyes percében velem van, a Lelki Napok pedig emlékeztettek erre. Ezen kívül arra is megtanított, hogy bátrabban megéljem a hitem a mindennapok során.” (20 éves lány)

21+ Lelki Napok

A 21 év felettieknek július végén, egy négynapos hosszú hétvége keretein belül volt lehetőségük töltekezni. 34-en voltak és a téma a „Labirintus” volt.

Családos Lelki Napok

Régi és új bogárcsaládok (28) gyűltek össze az idei családos Lelki Napokon Miskolcon, a Jezsuita Gimnáziumban. A gyerekeknek (78 fő) lelkes és megbízható fiatal gyerekvigyázók (18 fő) tartottak foglalkozásokat, mialatt a szülők kiscsoportos beszélgetésekben osztották meg egymással a témában (Laudato si‘ A teremtett világ védelme közös feladatunk) való tapasztalataikat.

Vízi Vándor Lelki Napok

A hatodik Vándortáborban megszakítva a hagyományt, a bakancsokat lapátokra cserélték és huszonhatan evezni mentek a Mosoni-Dunára. Témájuk: „A víz, a folytonosan folyás, a sodródás és kormányzás” volt.

Hálásak vagyunk, hogy a Szent Ignác-i lelkiség erősítésére tábori papként velünk tartott Sajgó Szabolcs JS (gyerek, kamasz, 21+, családos, vízi vándor), Horváth Ferenc SJ (gyerek, kamasz), Hesz István SJ (ifi). Továbbá csoportvezetőként és hátteresként Jacsó Annamária és Tuzson-Berczeli Bernadett vettek részt. A munkatársak gyerekei résztvevőként, vezetőként, gyerekvigyázóként voltak jelen Lelki Napjainkon.

A közösség év közben is aktív: évente kétszer bálozunk, tavasszal Métabajnokságra, ősszel Városjátékra és a Lelki Napok utáni viszontlátást várva rajzásra gyűlünk össze az ország több pontján. Felkérésre osztályoknak iskolai lelkigyakorlatokat tartunk. Emellett helyi klubokban, azaz kisebb csoportokban, rendszeresen találkozva világítunk Szentjánosbogárként az emberek között. Évente kb. 1600 fiatalt kapcsolunk be eseményeinkbe, kb. 200-300 fő önkéntes vezetésével, Szent Ignác-i lelkiségben. Közhasznú egyesületünk fő célkitűzése a keresztény hitre nevelés és közösségépítés.

Rövid bepillantás a Lelki Napokba.

Programjaink, információ: www.szentjanosbogar.hu

A Szentjánosbogár közösséget itt támogathatja, aki fontosnak tartja missziójukat.

Szerkesztő: Kóczián Mária