Léleköntő – szeptemberi hírlevél

Nehéz ez a tanévkezdés. Bizonytalan, hogy holnap mehet-e a gyermek óvodába, iskolába, az utazó gyógypedagógus jön-e még az intézménybe, hogyan kap elegendő fejlesztést ezekben a nehéz időkben? Átöltözik-e a gyermekem nélkülem, megtalálja-e az uzsonnáját, ha nem készítem neki a padba? Kell-e megijednem, ha kicsit kapar a torkom, mit kell tennem, ha a szomszéd tesztje pozitív lett? Rémisztőek a hírek, a betegség árnya, s az a lehetőség is, hogy újra mindent egyedül, otthonról kell megoldanom, ha újra beáll a karantén…

Egy biztos, tudjuk, hogy mi szülőként nem állhatunk le, nem adhatjuk fel a családért, a gyermekünkért vállalt feladatok teljesítését, csak megyünk tovább “torony iránt”, akkor is, ha már alig bírjuk. Sokszor úgy érzem magam, mint egy csavar, amit a falba csavarnak, s már nincs tovább, már egészen belefeszültem a járatba, mégis tovább forgat a csavarhúzót tartó kéz. Csak a lelassulás, csak a tudatos figyelem segíthet abban, hogy észrevegyem, hogy ez a szerszámot csavaró kéz nem egy külső megfoghatatlan ellenség, hanem az én válaszom a világ kihívásaira.

Nehéz ez a tanévkezdés. Nagyon megterhel a sok bizonytalanság, félelem. Honnan meríthetek erőt és bizalmat? Mi lehet ehhez az erőforrásom, motivációm? Fodor Ákos írja:

„Koszlik-foszlik, züllik a talmi holmi.- Habár reménytelen e dolog itt: minden napodon hozz rendbe valamit; m a g a d a t ne hagyd elgazosodni.”

Szülőként, gyógypedagógusként, járványügyi döntéseket hozva is sokszor érzem magam járatba feszült csavarnak, elhanyagolt kertnek, összetört cserépedénynek… Az épp aktuális probléma óriásivá duzzad és elveszítem a tisztánlátásomat, a reményemet, kétségbeesem… Olyan gyönyörű a magyar nyelvünk. A bizalom, remény teljes elvesztése ez az állapot, valódi zuhanás…

Amikor elcsendesedem, és megnyugszom, észrevehetem, felfedezhetem, hogy ez a helyzet, ami most van, lehet, hogy a továbblépés irányát mutatja meg. Lehet, hogy új esélyt kínál… Ha önmagamról szeretnék tanulni, ha kíváncsi vagyok a határaimra, hogy hol veszítem el a fejemet, mikor leszek végletekig erőtlen, akkor, ha tudok kívülről, némi szerető megengedéssel nézni önmagamra, akkor itt és most sokat megérthetek a működésemből. Észrevehetem, hogy hol jelez a testem, mikor kellene mégis megengednem magamnak, hogy leüljek, kicsit becsukjam a szememet, sőt… pihenjek…
A járvány és a bizonytalanság olyan mértékig megpróbál minket, hogy kénytelenek vagyunk kilépni a viszonylag jól bejáratott mókuskerekeinkből, és mérlegelni, mi az, ami valóban fontos és mi az, ami elengedhető? Jó és felszabadító érzést adhat, ha be merem vallani magamnak, hogy igen, vannak testi és lelki szükségleteim, hogy véges vagyok és hogy fontos a számomra az élet…

Nehéz ez a tanévkezdés, de jó, ha tudjuk, hogy nem külön-külön, egyesével küzdünk a mindennapok kiszámíthatatlanságával, hanem sokan vagyunk, akik sorstársakként, szülőtársakként vagy szakemberekként szívesen állunk az épp elgyengülő társunk mellé. Nem szégyen segítséget kérni!

Léleköntő Meghallgatlak szolgáltatásunkban szeretettel várjuk hívásaikat, bátran forduljanak hozzánk életvezetést érintő, gyógypedagógiai kérdésekben, vagy ha csak értő fülekre vágynak! Telefonhívásukat minden hétköznap 10 és 12 óra között a +36 30 592 1664-es számon Szvirida Kállai Antónia autizmusban jártas ifjúsági segítő, ízig-vérig „meghallgató ember”, Keddenként 16 és 18 óra között +36 30 359 4682-es számon pedig Aszalósné Hermann Katalin mentálhigiénés szakember, gyógypedagógus, gyógytornász. Mindkettejük mögött a Léleköntő csapat áll.

Várjuk üzenetüket a honlapunkon http://nemadomfel.hu/lelekonto, e-mail címünkön: lelekonto@nemadomfel.hu és a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/Lelekontoprogram/.

Honlapunkon továbbra is figyelmükbe ajánljuk a segédanyag gyűjteményünket, ahol tájékoztatókat, fejlesztési anyagokat, relaxációs meséket és sok más eszközt és hasznos linket gyűjtöttünk össze a járvány időszakra: https://nemadomfel.hu/lelekonto/segedanyagok-szuloknek/.
Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/Lelekontoprogram/) rendszeresen új információkat osztunk meg az autizmussal élő és ADHD-s gyermeket nevelő családokat segítő témákban.

Szeretettel ajánljuk a Kézenfogva Alapítvány családterápiás szolgáltatását: https://kezenfogva.hu/csaladterapia, a jogsegély szolgálatukat: https://kezenfogva.hu/jogsegely-szolgalat.

Az AOSZ utánajárt, hogy az autizmussal élő gyermekekre és felnőttekre hogyan vonatkozzon a maszkviselési köztelezettség: http://aosz.hu/maszkviseles-az-autizmussal-elo-szemelyek-eseteben/. Nagyon fontos, hogy ha problémáink vannak a maszkviseléssel és a távolság megtartásával, legyen nálunk a gyermek/felnőtt állapotát igazoló dokumentum.

Hasznos információkat és letölthető autizmus kártyát is találnak az Autizmus Alapítvány Ambulanciájának holnapján: https://www.autizmus.hu/hasznosinfoambulancia.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a „Lépjünk, hogy léphessenek” Egyesület munkáját is, akik sok mindent tesznek a családok támogatásáért, például bevásárlást intéznek az SNI-s gyermekeket nevelő családoknak, sok mindent megmozgatnak a gyermeki jogok képviseletében, s ehhez most az autizmussal élő gyermekek ellátottságát is felmérik egy kérdőívvel: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMVU8WXgqFX6S9rLZluSjkmlF02RwQUJwPE6b7ccJR1LE49g/viewform 

Szeretnénk tájékoztatni Önöket arról is, hogy a novemberre tervezett „Nem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen” című szakmai napunkkal kapcsolatban felmértük az online konferencia szűkös lehetőségeit, és a halasztás mellett döntöttünk. A tervezett időpont és helyszín: 2021. március 27., Párbeszéd Háza. (1085 Budapest, Horánszky u. 20.). Mindenképp fontosnak tartjuk, hogy a program minden része megmaradhasson és megőrizhesse személyességét. A közös gondolkodást és a saját élményű programokat a személyes találkozásban látjuk megvalósíthatónak.
Szeretettel bátorítjuk Önöket, hogy ha úgy érzik, keressenek meg minket vagy más, segítő kezet nyújtó szervezetet!

A Léleköntő csapat nevében
Vető Anna

Honlap: www.nemadomfel.hu/lelekonto

Facebook: /Lelekontoprogram

Instagram: @lelekonto_program