Leírhatatlan a pusztítás – Magyarok az iraki keresztények földjén

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, valamint a Duna World két munkatársa Irakba utazott, elsősorban keresztény közösségekhez, hogy tájékozódjon a segítségnyújtás lehetőségeiről. Mit lehet tenni, hogy a menekültek visszatérhessenek a közelmúltban az Iszlám Állam uralma alól felszabadult szülőföldjükre? Sajgó Szabolcs Facebook-bejegyzéseiből:

Egy ötezres iraki káld keresztény faluba az ISIS másodszori visszaszorítása után ezerötszáz katolikus már visszaköltözött, velük ünnepeltük ma (05. 08.) a vasárnapi szentmisét. – Egy teljesen kihalt, nemrég még virágzó falu, mára teljes romhalmaz. Mellette húzódik az ISIS felé a határ, láttuk Moszult füstölögni a közelben. A katonák először közrefogtak bennünket csőre töltve, a találkozás végül barátságosan végződött. A pusztulás mérete és kegyetlensége Irakban leírhatatlan.

Irak három keresztény felekezete összefogott, hogy a mérhetetlen pusztítást, amit az elmúlt években elszenvedtek – és a pusztításnak még nincs vége – együtt hordozzák, és hogy az újjáépítést közös hittel, reménnyel végezzék. A „Ninive Újjáépítési Terv” ma, május 9-én kezdődött el Irak három északi városában, a három felekezet egy-egy templomában: Bartellában, Karamleszben and Karakusban. „Ninive Helyreállításának Tanácsa” van a hatalmas terv mögött. A Tanácsnak tagja a három felekezeten kívül a Kirche in Not is. Csaba testvér imája zárta a ceremóniát a harmadik helyszínen, Karakus nagyon kegyetlenül megrongált székesegyházában.

Látva a gyűlölet, a kegyetlen pusztítás és öldöklés nyomait, a hívők válasza szívbe markoló: boldogan tartják és viszik magukkal a béke olajfacsemetéit… – Áldd meg őket, Urunk, és add, hogy áldozatuk szelídítse azok szívét, akik alaptalanul és értelmetlenül gyűlölik őket.

A domonkos nővéreket elüldözték Moszulból, új otthonukból, Erbílből, sokfelé járnak szolgálatba. Házukban pedig otthonosak sokan, tegnap (05. 09.) is fiatal lányok nagy csoportja vett részt a vecsernyén, imádkozva operálás alatt lévő társukért.

Irak Erbil nevű városában iskola épül a magyar állam segítségével. Bashar Warda káld katolikus érsek a lelke a programnak. Keresztény iskola lesz max. 450 gyerek számára. Az iraki törvény alapján az iskola ajtaja nyitva áll majd nemcsak keresztények előtt.

A delegáció tagjai: Hölvényi György, Böjte Csaba OFM, Sajgó Szabolcs SJ az erbíli Szent József Katedrálisban.

Sajgó Szabolcs facebook-oldala