Konzervatív nők a pályán

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium idei szimpóziumát Szabad nők. Szabad? címmel rendezik meg.
A nőtematika ma hallgatólagosan a nem konzervatív, nem keresztény körök érdeklődésének középpontjában áll. Vajon mit kezdenek az olyan kérdésekkel a döntő többségükben konzervatív kötődésű, keresztény nők, mint ezek: Miben áll a nő szabadsága, az identitása? Hogy tekint a nő önmagára, és hogyan tekint rá a társadalom? Kétarcú-e a nő?
A vendégek között lesz Aczél Petra, Seres Mária, Szalai Piroska, Sík Endre, Molnár-Bánffy Kata, Lux Elvira, Lévai Anikó.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány, a nők közéleti szerepvállalásával illetve a magánéleti szerepével kapcsolatos jellemző idézetet, amelyek felvezetést jelenthetnek az izgalmas programra.

A nők szerepe a hasznos társadalmi szervezeteken keresztül sokkal fontosabb és eredményesebb lehet(ne), mert kellenek a (női) civil szervezetek a bántalmazott nők oltalmazására, a leányanyák és gyermekeik segítésére és így tovább, de olyan jogok (Választhatósági és választójog. A szerk) követelésére és kikényszerítésére, amelyek léteznek, és csak élni kellene velük, fölösleges időpazarlás vállalkozni. (Jobklikk – Őrhidi Adrienn)

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elutasítja a női kvótarendszert, mert diszkriminatívnak tartja – mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, aki szerint a női kvóta nem más, mint az ’ultrafeminizmus vadhajtása, torzszülöttje’. A kvótarendszer nem a rátermettséget szabja a mandátum feltételéül, hanem a nemi hovatartozást – magyarázta, de hozzátette: fontosnak tartják, hogy a nők a közéletben megfelelő szerepet kapjanak. (Origo)

„A Lehet Más a Politika a kvóta segítségével 33%-os arányban küldött nőket a parlamentbe, és belső fejlesztő programot is indított a nők számára: az első szakaszban női akadémiával, mentoring és készségfejlesztő képzéssel segítjük az utánpótlást, valamint rendszeres női napokat tartunk a kongresszusok előtt. Programunkban hangsúlyosan szerepel a nők és családok témája, alternatív költségvetésünk is kitér a női szempontokra, és májusban országértékelést is tartottunk női szemmel. (Hírszerző – Ertsey Katalin)

Nem tudom, milyen az önbizalma a magyar politikusoknak. De azt tudom, hogy nagyon keveseknek van igazán erős személyes márkája. A parlamentben 386-an ülnek, de a legtöbb ember 10-15 főnél többet biztosan nem tudna megnevezni közülük. A női márkaépítés egyik fontos tudnivalója, hogy „férfiaszakmában” nőnek lenni versenyelőnyt jelent – nos, ez abban is megmutatkozik, hogy azt a néhány hölgyet, aki ott ül az országgyűlés padsoraiban nagyobb arányban tudják megnevezni az emberek, mint sok-sok férfitársukat. (Heti Válasz – Molnár Bánffy Kata)

Fel-felbukkanó vélemény, hogy a kereszténység nőellenes, mivel a nőnek csak alárendelt szerepet szán, a konyhában – veti fel a Kurír riportere. Ma ilyet állítani hülyeség – fogalmaz velősen Lívia. – Aki ismeri az egyház ide vonatkozó megnyilatkozásait, az ilyet nem mond. Ami pedig nyolcszáz, ötszáz vagy száz évvel ezelőtt volt, azt nem lehet csak az egyházon számon kérni. Ez hasonlít ahhoz, ahogy például a halálbüntetéshez való hozzáállás változott: a társadalom is fejlődik és az egyház is. Egyre jobban megéljük, hogy a teremtéstörténetben mindkét nem egymás képmását hordozza. Ahogy ma a keresztény párok megélik a házasságukat, abban benne van az egyenrangúság és a kölcsönös tisztelet. (Magyar Kurír)

Nézem a lányomat, és lelkem mélyén büszke vagyok rá. Ő képes Istentől kapott tiszta ösztöneire hallgatva lázadni, és hazug világunkkal szembefordulni. Nem kívánja rongyrázó világunk hatfogásos ebédjét, neki elég az egyszerű, finom egytálétel, ő két kezével, Istentől kapott értelmével dolgozni akar, gyermeket akar szülni annak a férfinak, kit tiszta szívvel, őszintén szeret. Ehhez kéri az én segítségemet. Nem akar tovább iskolába járni, napi 7-8 óra elméleti oktatáson részt venni, olyan vizsgákat letenni, melyek nem érdeklik, és melyekre nem is készült fel, melyekre elmenni – számára már önmagában – hazugság! (Mindennapi.hu – Böjte Csaba)

A szimpózium november 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik a Párbeszéd Házában. A szervezők és a szereplők előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel, személyes élmények megosztásával, színházi programmal várják az érdeklődőket.

A rendezvény Facebokk-oldalán már most sokan bejelentkeztek, érdemes lesz időben érkezni!

Szerkesztő: Kóczián Mária

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1461360_659353997449394_197919929_n.jpg