„A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS ÚTJAI VILÁGJÁRVÁNY IDEJÉN” online konferencia 2021.03.05.

A Covid-19 pandémia nemcsak az egyének, hanem a közösségek életét is megváltoztatta. Az egyik legkomolyabb kihívás az, hogyan menthetők át a közösségi tevékenységek, élmények. A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia erre keresett és talált lehetséges válaszokat „A közösségépítés útjai világjárvány idején” címmel 2021. március 5-én rendezett online konferenciáján, amely mintegy 100 érdeklődő aktív részvételével zajlott.

„A közösségépítés útjai világjárvány idején” című online konferencia kerekasztal beszélgetésein neves szakemberek mutatták be, hogy milyen hitéleti változásokat okozott a jezsuita rendhez tartozó közösségekben a Covid-19 pandémia, milyen lehetséges válaszok adhatók a világjárvány okozta korlátozó intézkedések egyéni és közösségi szinten megjelenő lelki, hitéleti kihívásaira, valamint milyen megoldások létezhetnek arra, hogy az elszigeteltség ellenére a közösségek megerősödhessenek és tovább fejlődhessenek.

Vízi Elemér SJ, tartományfőnök és dr. Szigeti Szabolcs, az FFJA elnöke köszöntőit követően az FFJA küldetéséről, lehetőségeiről, feladatairól szóló beszélgetést Szőnyi Szilárd, a JTMR kommunikációs vezetője vezette, amelynek résztvevői voltak Szécsi Anikó, az FFJA operatív igazgatója, dr. Rosta Gergely (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), dr. Fodor Szilvia (Debreceni Egyetem), Tornya Erika RSCJ (Jézus Szíve Templom).

A beszélgetés második részében a lelki kísérés, mentorálás új módszereiről, lehetőségeiről, feladatairól tartott beszélgetést Szőnyi Szilárd, a JTMR kommunikációs vezetője, részvevői voltak: Kovács Éva (Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat), témája: „Amikor a Bölcsesség a testen keresztül érint meg – beszámoló a Fókusztréner képzésről”, dr. Feledy Botond (Társadalmi Reflexió Intézet), témája: „Az iskola mint közösség: tanár, szülő és gyerek képes rá?”, dr. Hélisz Katalin (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola), témája: „A keresztény mentori kapcsolat szükségessége és lehetőségei”, és dr. Fodor Szilvia (Debreceni Egyetem), témája: „Eredmények és kihívások a Jezsuita Roma Szakkollégium munkájában” voltak.

A kerekasztal-beszélgetések hanganyaga itt érhető el.