Kéz a kézben – Szerelem a filmszemlén

November 28-29-én az Urániában a Faludi Ferenc Akadémia 18. Nemzetközi Amatőrfilmszemléjén és 6. Fotópályázatán 48 filmet és 34 fotót láthatott a nemzetközi zsűri és a közönség. Az idei év hívószava a szerelem volt, amit többek között erdélyi táncon, falusi házaspáron, vizes palackokon, csiga-stop motion-ön keresztül próbálták bemutatni az alkotók.

A kisjátékfilm kategória 1. helyezettje egy alig több mint hét perces spanyol film lett: Ignacio Tatay Mano a Mano (Kéz a kézben) című humoros-groteszk alkotása. A zsűri elnöke, a világhírű Krzysztof Zanussi szerint minden filmben szükség van a meglepetésre. Ezt a filmet pont azért választották ki, mert rendelkezik azzal a frappáns fordulattal (többel is), amiért megragadóvá, felejthetetlenné válik. Te kíváncsi vagy rá, mi az?

A fotóverseny 1. helyezettjének járó díjat a zsűri tagjaként Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja adta át. Beszédében elmondta, hogy a szerelem-téma feladta a leckét a „nem giccsnek”. A kiválasztott nyertes alkotás Varga Marietta megrendezett története, fotósorozata az Együtt, ketten, egyedül kiállta a próbát. Az öt fotó szikár eszközökkel állítja elénk egy pár kapcsolatának alakulását.

Szerkesztő: Kóczián Mária