FFJA irodalmi est sorozat: Shakespeare a kortárs színházban – beszélgetés Szikszai Rémusszal

2023. október 11. szerda, 18.00

Beszélgetés Szikszai Rémusz színész-rendezővel, és dr. Reuss Gabriella Shakespeare-kutatóval, a Magyar Shakespeare Bizottság elnökségi tagjával Szikszai Rémusz Shakespeare-rendezései kapcsán arról, mennyiben, és mi módon kortársunk ma is Shakespeare?
A beszélgetést dr. Schandl Veronika színháztörténész vezeti.

Időpont: 2023. október 11. szerda, 18.00
Helyszín: Párbeszéd Háza, Pázmány Péter konferenciaterem (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)

William Shakespeare drámái a magyar színpadok állandó vendégei. Bemutatók sora követi egymást, újabb és újabb fordítások születnek a színházak felkérésére. De mi az, ami a színházakat újra és újra visszavezeti Shakespeare-hez? Az est folyamán erre keresünk választ.

Szikszai Rémuszt színészt, rendezőt, dramaturgot, aki Budapesttől Kolozsvárig, a Vígszínháztól Debrecenen át a Szkénéig rendez Shakespeare-t, és dr. Reuss Gabriellát, Shakespeare-kutatót, színháztörténészt, a Magyar Shakespeare Bizottság vezetőségi tagját faggatjuk arról, mi Shakespeare vonzereje a mai közönség, a mai színházfogyasztó számára. Miért veszi egy mai alkotó elő a skót középkorról szóló „Macbeth”-et? Mit mondhat nekünk a megbocsátásról, a tetteinket mozgató ambíciókról „A vihar”? Mi vonzza a felnőtteket egy bábelőadásra? Mit tesz egy kortárs rendező Shakespeare szövegével? Mi köti össze az irodalomtudományt és a színházi alkotókat Shakespeare kapcsán? Mennyire gondolkodnak máshogy, illetve hasonlóan a művekről? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ október 11-én, a Párbeszéd Házában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!