FFJA irodalmi est sorozat: Shakespeare a kortárs színházban – beszélgetés Rudolf Péterrel

2023. január 31. kedd, 17.00

Beszélgetés Rudolf Péterrel, a Vígszínház igazgatójával, és dr. Almási Zsolttal, a Magyar Shakespeare Bizottság titkárával a Vígszínház Szeget szeggel bemutatója kapcsán arról, mennyiben, és mi módon kortársunk ma is Shakespeare.

A beszélgetést dr. Schandl Veronika, színháztörténész vezette.

Időpont: 2023. január 31. kedd, 17.00
Helyszín: Párbeszéd Háza, Pázmány Péter konferenciaterem (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)

William Shakespeare drámái a magyar színpadok állandó vendégei. Bemutatók sora követi egymást, újabb és újabb fordítások születnek a színházak felkérésére. De mi az, ami a színházakat újra és újra visszavezeti Shakespeare-hez? Az est folyamán erre kerestünk választ.

Rudolf Péter színészt, rendezőt, a Vígszínház igazgatóját és dr. Almási Zsolt irodalomtudóst, a Magyar Shakespeare Bizottság titkárát faggattuk arról, mi Shakespeare vonzóereje a mai közönség, a mai színházfogyasztó számára. Mi lehet a vonzereje a Rómeó és Júliá-nak, amit Rudolf Péter 23 éve játszik? Milyen lehetőségek rejlenek egy Shakespeare-darab újra értelmezésében? Miért van szükség, és mi a hagyománya a Shakespeare-darabok újra fordításainak? Mi köti össze az irodalomtudományt és a színházi alkotókat Shakespeare kapcsán? Mennyire gondolkodnak máshogy, illetve hasonlóan a művekről?

A Vígszínház decemberi Szeget szeggel bemutatója kapcsán pedig konkrétabban is megvizsgáltuk, hogyan válik maivá egy klasszikus Shakespeare szöveg a színházi kontextusban. Mi vonzza az alkotót, hogy Shakespeare műfajilag nehezen kategorizálható drámájához nyúljon? Hogyan olvassa az előadást a darabot ismerő irodalomtudós? Milyen elképzelései vannak Shakespeare-nek a politikai játszmák természetéről, a kisemberek és a politika kapcsolatáról?


A Magyar Kurír a beszélgetésről közölt cikke ide kattintva olvasható.

AZ EST VIDEÓFELVÉTELE

FOTÓK AZ ESTRŐL