Jezsuita Sziget – Ne csak látogasd, olvasd is!

Szeptember 20-án délután Petrás Mária kiállításának megnyitójával kezdődnek a Jezsuita Sziget programjai, amelyek idén a család témája köré rendeződnek. A Párbeszéd Háza honlapja is nyomon követi az eseményeket. Ennek keretében a Talita keresztény női portál családdal kapcsolatos cikkei is olvashatók oldalunkon.

Ezek közül idézünk az egyik írásból: hogyan vallanak a negyvenes férfiakról a nők, őket jól ismerő társaik vagy édesanyjuk?

„Legnagyobbrészt kiegyensúlyozott, jól működő házasságok férfitagjait ismerem közelebbről. Nyugodtak, vége a legényes „viháncolásnak”, vadászó tekinteteknek, libbenő szoknyákba feledkező pillantásoknak. Teljesen belenőttek a családjukba. Olyan, mintha egy különleges, sokszínű élőlény (a családjuk) egy testrészével, fejével, nyakával, karjával társalognék. /…/

Tisztában vannak a képességeikkel, lehetőségeikkel és korlátaikkal, már elfogadták azokat. A munkahelyükön sem akarnak bizonyítani, a hozzáértésük evidens, elismert. Azonban önértékelésük nagyot zuhan, ha negyvenes éveikre nem érik el munkájukban és anyagiakban a létrának azt a fokát, amit elfogadhatónak találtak ki valamikor.

Időt szánnak a hobbijukra, különösen, ha abban a család apraja is részt vesz. Ahhoz hogy pihenésre is jusson idejük, már kell az asszonyi ráhatás, de ha egyszer rászánják magukat, nagyon élvezik a kikapcsolódást.

Ugyanakkor kedvenc néptáncos helyünkön megtalálom azokat a kiöregedett vadászokat, mint nyolc évvel ezelőtt, akik fürkészik a lányokat, keresik a kalandot, próbálják a hiányérzetüket csillapítani. Elmondásuk szerint sikertelenül. Valahogy nem az igazi, nem kerek a világ, még ha a legszebb lányt is sikerül megkapniuk. Talán maguk sem tudják, mit keresnek. /…/

(Györgyi)”

„A negyvenes férfi, akiről autentikus véleményt tudok alkotni, több mint 25 éve áll közvetlen megfigyelésem alatt. Az utóbbi években bölcsebb, lazább és kicsit különc lett.

Amíg sok éven át a család fenn- és eltartásának gondja emésztette fel idejét, most világmegváltásban gondolkodik, aggódva méregeti sziluettjét a tükörben, majd felfut a Normafához és vissza. Közben teljes gőzzel tanulja a soron következő idegen nyelvet, és egyre gyakrabban veszi át tőlem a fakanalat, hogy kísérleti főztjével elkápráztasson vagy meghökkentsen bennünket. /…/

Anyósával beszélgetve egyre inkább bámulatos önuralomról, gyerekeink szerteágazó dolgaival kapcsolatban pedig hősies koncentrációról tesz nap mint nap tanúbizonyságot.

Ezek után el se tudom képzelni, mit hoz majd az ötödik x!

(Sára)”

Teljes cikk: Negyvenes férfiak – ahogy a nők látják

Talita