Így fogadták Ferenc pápa „zöld” enciklikáját

Június 18-án mutatták be Ferenc pápa Laudato si’ – Áldott légy kezdetű enciklikáját Rómában. A bemutatót követően – rendhagyó módon – a pápa Twitter-üzenetekkel „bombázta” követőit. És talán rendhagyónak nevezhetjük azt is, hogy mind világi, mind vallásos körökben egyöntetű lelkesedéssel és reménnyel fogadták a legújabb pápai enciklikát. Idézetek a magyar sajtóból:

„Bergoglio bíboros pápaként két okból választotta a Ferenc nevet: példaképének, Assisi Szt. Ferencnek is a szegények felkarolása és a természet szeretete, óvása volt fontos. Az enciklika témája a teremtett világ védelme, nevét is Szent Ferenc Naphimnuszának legismertebb soráról kapta.” (Magyar Nemzet Online 2015. június 23.)

„Az interneten közölt 192 oldalas, hat fejezetből és 246 cikkből álló dokumentum a Földhöz és a teremtett világhoz intézett imákkal zárul. A La Repubblica olasz lap szerint a katolikus egyházfő enciklikája ökológiai kiáltvány az emberiséghez, a nemzetközi politikai-gazdasági, valamint tudományos élethez. A szöveg szerint a világ minden egyes eleme összefügg, felhívja a figyelmet arra, hogy bolygónk egyre sérülékenyebb egyensúlya főleg a szegényeket, a kirekesztetteket sújtja, a környezeti gondok megoldása pedig a nyomor gyökereinek felszámolásában segíthet. Az olasz sajtóban közölt idézetek az emberiség közös javának nevezik a tiszta vizet. A felhívás kitér a környezetszennyezésre, ami „otthonunkat, a Földet egyre inkább hatalmas szemétteleppé változtatja”. Az egyszerűségéről ismert argentin egyházfő új életstílust szorgalmaz: „A szabadon és tudatosan megélt mérsékletesség felszabadító. Nem ad kevesebbet az életből, nem jelent alacsonyabb intenzitást, ellenkezőleg. Kevesebb szükséglettel is sokat lehet élni.” (National Georgaphic Magyarország 2015. június 18.)

“Ferenc pápa üzenete egy régóta várt morális megközelítéssel egészíti ki az éghajlatváltozással kapcsolatos párbeszédet. Az éghajlatváltozás már nem csupán tudományos, hanem egyre inkább az életünket és a jövőnket érintő morális és etikai kérdés is. Mindannyiunk életére, megélhetésére és jogaira hatással van, de főleg a szegénységben élő, a társadalom peremére szorult és kiszolgáltatott közösségeket sújtja” – közölte Yolanda Kakabadse, a WWF International elnöke az enciklika kiadása után.

„Az enciklika megszületése is mutatja, hogy a természet megóvása nem csak praktikus szükséglet, de erkölcsi kötelességünk is. Az ökoszisztéma pusztulása és az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, amely mindenkit sújt. Egyaránt érinti a süllyedő Csendes-óceáni szigetek lakosságát és élővilágát és a sivatagosodó Alföldet. Hiszünk abban, hogy Őszentsége kiállása a fenntartható jövő mellett felnyitja a döntéshozók és a világ szemét, hogy megérett az idő a változásra” – tette hozzá Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. (Piac&Profit 2015. június 18)

„A végíteletre vonatkozó jóslatokat nem lehet többé iróniával és megvetéssel kezelni – jelentette ki Ferenc pápa, amikor csütörtökön nyilvánosságra hozta a globális felmelegedés a környezetpusztítás veszélyeiről szóló pápai enckilikáját. A pápa szerint a szennyező emberi tevékenységek miatt a Föld kezd egyre inkább egy szemétdombhoz hasonlítani, és hamarosan már nem lesz visszaút, a bolygónk visszafordíthatatlanul károsodni fog, írja a CNN.” (Index 2015. június 18.)

Köszönöm Ferenc pápának, hogy félrerakta a szemérmes, jámbor keresztény tapintatot, most az új enciklikája kapcsán nyíltan kimondja azt, amit minden jóérzésű ember érez! Szörnyű, de a leselejtezett emberek, nemzetek, megunt luxuscikkek hegyei, fel nem használt élelmiszerek végtelen szemétdombjává tesszük kapzsiságunkban, dölyfösségünkben, beteg igényességünkkel a földet! Olyan emberek akik talán még soha semmi jót nem tettek, egyetlen percet nem dolgoztak másért, mind rákos daganat élősködnek a földön! Dölyfös, mindent maguknak akaró emberek mérték nélkül pusztítják a földünk javait, szemérmetlenül kényük, kedvük szerint teszik tönkre az utánunk jövő generációk életterét, az egyetlen drága bolygónkat! Beteg a világ, a mohóság, a kapzsiság, a hatalomvágy mind fertőző ragály hatalmasodott el rajtunk.
/…/
Ferenc pápa enciklikája feltépte dohos, szemérmesen hallgató világunk ablakát, és az igazság gyógyító, friss levegőként áramlik társadalmunkba, el fog seperni remélem békés nyugalommal sok-sok vacak limlomot, a fényben olyan örök értékeket fogunk meglátni, melyek felé érdemes a kezünket kinyújtani!
/…/
A holnap a mi kezünkben van, keressünk olyan államférfiúkat, pártokat, melyek nem gazdasági növekedést hazudnak bármi áron, hanem örök értékek fényében a békés, örömteli, fenntartható élet egyszerű útján tudnak vezetni és mi bizalommal szavazzunk rájuk!
(Magnificat.ro, Böjte Csaba írása 2015. június 19.)

Szerkesztő: Kóczián Mária