Hogy megszűnjön a fegyverkereskedelem! – 2017. júniusi imaszándék és kommentár

A legális és az illegális fegyverkereskedelem közötti különbséget alig lehet megállapítani. Világszerte működik több mint 45 nagy cég, amelyek fegyverkereskedelemmel foglalkoznak, és nem ritkán az egymással csatázó mindkét fél számára adnak el fegyvereket. – Nemeshegyi Péter atya kommentárja a Ferenc pápa által kiadott júniusi imaszándékhoz.

A nemzetek vezetőiért, hogy tudatosan tegyenek azért, hogy megszűnjön a fegyverkereskedelem, amely sok ártatlan áldozatba kerül.

A nemzetközi fegyverkereskedelem napjainkban hatalmas méreteket öltött, és rohamosan növekszik. E kereskedelem nincs nemzetközileg szabályozva. Csak az ENSZ ad ki időnként listákat, melyek megjelölik azokat a helyeket és országokat, ahová tilos fegyvert szállítani, de ezeket a tilalmakat folyamatosan kijátsszák a fegyverkereskedők, akik óriási bevételekre tesznek szert fegyverek eladása által. A fegyverkereskedelem arányairól némi fogalmat alkothatunk abból a tényből, hogy évente az egész földön 12 milliárd töltényt gyártanak, és adnak el: ez pedig elegendő lenne ahhoz, hogy a föld minden lakosát kétszer agyonlőjék.

A világ legnagyobb fegyverexportőre az USA, mely az összexport 33%-áért felelős. Ezt követi Oroszország, mely a fegyverexport 20-%-át szolgáltatja. Őket követik, csökkenő sorrendben, Kína, Franciaország, Németország, Anglia, és számos kisebb ország, mint például Horvátország, Szlovákia stb. A legnagyobb fegyver-importőrök India, Kína, Pakisztán, Törökország, Korea, Szaudi Arábia, az Egyesült Emírségek, Ausztrália stb.

A világ számos részén dúlnak, sőt fokozódnak fegyveres összecsapások, úgyhogy a fegyverek iránti kereslet állandóan növekszik. Folyamatosan dörögnek a fegyverek Szíriában, Jemenben, Kelet Ukrajnában, Törökországban, Irakban, Afganisztánban, Mianmarban, Közép-Afrikában, Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Szíriában a kormányerők és a felkelők küzdenek egymással, Jemenben a szunnita Szaudi Arábia és a siita Irán vetélkednek egymással, Közép-Afrikában a Boko Haram terrorszervezet garázdálkodik, Törökországban az önállóságra törekvő kurdok ellen folyik a harc stb.

A legális és az illegális fegyverkereskedelem közötti különbséget alig lehet megállapítani. Világszerte működik több mint 45 nagy cég, amelyek fegyverkereskedelemmel foglalkoznak, és nem ritkán az egymással csatázó mindkét fél számára adnak el fegyvereket. Az sem ritka, hogy ezek a „halál kufárainak” nevezett emberek maguk szítják a polgárháborúkat, például Afrikában, hogy aztán a háborús feleket jó pénzért fegyverekkel lássák el. Például a nemrég az amerikai titkos rendőrség kezére került orosz Viktor But éveken át adott el fegyvereket az Al Kaida terroristáinak, az afgán talibánoknak és több véres afrikai diktátornak. Ezeket a fegyvereket bulgáriai, szlovákiai, ukrajnai és kirigisztáni repülőterekről, az ottani kormányok tudtával és jóváhagyásával szállítják vevőiknek.

A folyamatosan dúló háborúskodások évről évre számtalan ártatlan embernek, nőknek, gyermekeknek, öregeknek stb. okoznak rengeteg szenvedést, és sokak számára halált. Az emberek között, sajnos, mindig voltak és lesznek veszekedések és érdek-összeütközések, de az anyagi haszonra éhes nemzetközi fegyverkereskedelem ezeket napjainkban borzalmas mértékűvé emeli. A világ politikai vezetőinek kell az emberiség e rákfenéjét megfékezni. Ez bizony emberfelettifeladat, és ezért kéri a pápa, hogy buzgón imádkozzunk a mindenható Istenhez, hogy változtassa meg és világosítsa meg azok szívét és erősítse meg azok akaratát, akik ezen a borzalmas helyzeten változtatni tudnak.