Vászonkrisztus – Ken Loach: Én, Daniel Blake // filmvetítés és beszélgetés

2024. május 13. hétfő, 18.00

A Vászonkrisztus filmklubsorozat következő alkalmán Ken Loach angol rendező, Én, Daniel Blake című filmdrámája után Dér András filmrendezővel és Nevelős Gábor jezsuitával beszélgetünk.

A sorozat filmek és beszélgetések metszeteiben születik, alakul idén is. A Krisztus ihlette megváltás-utak vászonra fogalmazásait tárja fel, mindezt folyamatosan társadalmunk változásairól, folyamatairól szóló beszédterek közé helyezve. A filmművészek filmjeikkel, a meghívott vendégek véleményeikkel hozzák létre a beszélgetés-tereket.

Időpont: 2024. május 13., 18.00
Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)

Vetített film: Én, Daniel Blake (angol-francia-belga filmdráma, 100 perc, 2016) Rendezte: Ken Loach
(A film megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Meghívott vendég:

Dér András filmrendező
Nevelős Gábor SJ, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégum rektora

Moderátor:
Lázár Kovács Ákos médiakutató

A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.
A helyszínen személyenként 1000 Ft szervezési hozzájárulást adományként elfogadunk!

Rövid ismertető a filmről

Az 59 éves Daniel Blake egész életében szorgalmasan dolgozott, asztalosként fizikai munkából élt. Egy szívroham miatt életében először tétlenségre ítélték, így a rehabilitációs idő alatt szociális segélyért kell folyamodnia. A brit egészségügy adminisztratív útvesztőjében bolyongva összebarátkozik egy hasonló szituációban lévő, kétgyerekes, egyedülálló anyukával, aki a szociális rendszer személytelen és kafkai útvesztőjében hasonlóan reménytelenül próbálja megtalálni a kiutat. Állása nincsen és egy szociális lakásban él két gyermekével, akiknek iskolába kell járniuk, ám ehhez ruhára és ételre van szükségük. A rendszer egyikükkel sem kegyes, és a bürokrácia lassan kezdi felőrölni az idegeiket, Daniel azonban nem adja fel, bármi áron segíteni akar. /port.hu/

Előzetes