Matt Sarneczki: Egy újságíró meggyilkolása // Faludi DOKU Filmklub // Premier Kultcafé

2024. június 19. szerda, 18.00

Az ismerősök, a rokonok megrebbenő tekintete – az ismerős közép-európai poszt-szovjet mocsár. Egy fiatalembert siratunk, aki mi is lehetnénk.

Időpont: 2024. június 19. szerda, 18.00
Helyszín: Premier Kultcafé (1085 Budapest, Baross u. 1.)

A vetítés után Sárközy Réka dokumentumfilmes szakemberrel és Dér András filmrendezővel beszélgetünk a filmről.

A belépés ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Matt Sarneczki: Egy újságíró meggyilkolása
Cseh-amerikai-dán dokumentumfilm, 100 perc, 2022.
A film megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. A merénylet nagy közfelháborodást vált ki. Az emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkosság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt. A szálak a legfelsőbb körhöz vezetnek: a felbujtó feltehetőleg közvetlen kapcsolatban áll az ország vezető pártjával. A nyomozás során olyan szövevényes háló bontakozik ki, ami korrupt bírák, oligarchák, végső soron pedig a kormánypárt, sőt, a miniszterelnök alól is kiránthatja a talajt.

A közelmúlt eseményeit feldolgozó Egy újságíró meggyilkolása megdöbbentő valós felvételekkel, az áldozatok közvetlen hozzátartozói és kollégái nyilatkozataival, valamint egy politikai thriller feszültségével ad képet nem csak Szlovákia, de az egész poszt-kommunista régió valódi arcáról. /port.hu/

Előzetes