Kécza András: Ott torony volt // Faludi DOKU Filmklub // Premier Kultcafé

2024. április 17. szerda, 18.00

Balaton, Trabant a hetvenes évek végén. Zenekarok, életutak, és egy jó arc az elmúlt hatvan évből.

Időpont: 2024. április 17. szerda, 18.00
Helyszín: Premier Kultcafé (1085 Budapest, Baross u. 1.)

A vetítés után a Mispál Attila és Dér András filmrendezőkkel beszélgetünk.

A belépés ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Kécza András: Ott torony volt (magyar dokumentumfilm, 103 perc, 2022.)

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta.
A portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról.
A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel. /port.hu/

Előzetes