Ferenc pápa élete – filmen

A múlt év végén röppent fel a hír, hogy olasz filmet forgattak Ferenc pápa életéről. Mégsem ez az alkotás jutott el hozzánk, hanem az argentin Beda Docampo Feijóo filmje, amelyet április 7-én mutatnak be.

Nem ritkaság, hogy film készül egy pápáról. A jó pápa Szent XXIII. János életéről, a Karol – A pápa, aki ember maradt című film Szent II. János Pálról szól. Utóbbiról több filmet is készítettek. De talán ez az első alkalom, hogy egy még hivatalban lévő pápa a főszereplője nem egy játékfilmnek.

A Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című film közelebb viszi a közönséget a pápa életéhez és hitvallásához – ígéri a forgalmazó. Az alkotás bemutatja a megválasztása előtti időkből származó anekdotákat, eseményeket: hogyan lett szerelmes Jorge Bergoglio fiatalkorában, hogyan küzdött meg anyjával, hogy pap lehessen. Megjelenik benne az az időszak is, amikor a főváros nyomornegyedeiben végzett egyházi szolgálatot, bemutatja, hogyan lett főpap, bíboros, végül pápa. A film hangnemében keveredik a humor és a sötétebb tónus. A történetet visszaemlékezések és memoárok segítségével írták, a forgatókönyv alapja Elisabetta Piqué könyve– Ferenc pápa és az újságírónő több mint egy évtizede ismerik egymást személyesen.

Kíváncsian várjuk a filmet, amelyet az alkotók nemcsak a hívő közönségnek szántak, hanem mindenkinek, aki érdeklődik Ferenc pápa iránt, s akit elődeitől éppen az különböztet meg markánsan, hogy az Egyház falain kívül is jobban meghallják a hangját.

Francisco – El Padre Jorge – 2015/ Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig
Argentin film magyar szinkronnal, ill. felirattal, 104’
Rendező: Beda Docampo Feijóo
Forgatókönyvíró: Elisabetta Pique könyve nyomán: Beda Docampo Feijóo és César Gómez Copello
Szereplők: Darío Grandinetti, Silvia Abascal,
Leticia Brédice
12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Bemutató: 2016. április 7.
A filmet Magyarországon a Cirko Film és az Új Ember mutatja be

Szerkesztő: Kóczián Mária