Ferenc pápa diákokkal lazázik

A jövő a fiataloké. /…/ Azoké a fiataloké, akiknek van szárnyuk, hogy szárnyaljanak, álmodjanak és alkossanak; akiknek vannak gyökereik, hogy merítsenek az idősebbek bölcsességéből.” – A Scholas Occurrentes iskolai hálózat digitális felületének elindulásakor öt kontinens öt diákjával beszélgetett Ferenc pápa, most nem telefonon, hanem a Hangouts-onkeresztül. Ausztráliából, Izraelből, Törökországból, Dél-Afrikából és El Salvadorból kapcsolódtak be a videóbeszélgetésbe a fiatalok.

1. Cameron (Ausztrália)

Üdv! Jó napot kívánok innen Ausztráliából! A Szt. József Iskolából üzenünk, ami egy hagyományosan katolikus iskola. A Scholas nyomdokain járva nemzetközi kampányokkal segítettük a béke előmozdítását, de saját közösségünkben is megtettük ugyanezt: példaként emelem ki, hogy az elmúlt hónapban rendeztünk egy vallásközi focihónapot a békéért a mi iskolánk és a helyi vietnámi közösség bevándorlói között. Emiatt is szeretnénk személyesen köszönetet mondani Önnek a Scholas-programért, ami lehetővé tette ezt a közvetlen kapcsolatot Önnel. Különböző vallású fiatalokként hihetetlenül hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy beszélhetünk Önnel. Ez egy nagy előrelépés a béke világméretű hálózatának kialakításában; nagyszerű, hogy a technológiát használhatjuk a párbeszédre és arra, hogy tanuljunk egymástól. Amit igazán szeretnénk tudni, hogy hogyan is segít minket a Scholas-program ma abban, hogy hidakat teremtsünk a különböző országok fiataljai között?

Köszönöm! Köszönöm azt, amit mondtál! Szeretnék válaszolni a kérdésedre: Hogyan segítheti elő a Scholas ezzel a fajta kommunikációval a hidak építését? Mielőtt válaszolnék neked, fölhívnám valamire a figyelmet – hidakat építeni. A mai világban két ellentét feszül egymásnak: hidakat építünk vagy falakat. A falak elválasztanak és megosztanak, a hidak azonban összekötnek egymással. Mit tehetsz? Mondd el, oszd meg élményeidet másokkal is! A szíved nagy dolgokat rejt, nagy dolgokra vagy képes – ahogy ezt a bemutatkozásodból is megtudhattuk. Oszd meg másokkal, ami hat rád és hallgasd meg a többieket, ők mit osztanak meg veled. Ez a kommunikáció nem az irányításról szól, mégis működik. Ez az élet spontaneitása, egy igen az életre. Az egymás közti kommunikáció ad, nagylelkűség és tisztelet van benne a másik iránt, és mellőz mindenfajta diszkriminációt. Előre! Tetszik nekem az, amiről beszéltél. Isten áldjon!

2. Eyal (Izrael)

Helló, Pápa! Jó estét, Szentatyám! A mi iskolánkról szeretnék beszámolni Önnek. A mi iskolánk, a La Salle Tel Aviv déli részén található; három vallás képviseli magát benne: keresztények, zsidók és muzulmánok vagyunk együtt és szinte mindegyikünk tud ugyanazokon a nyelveken: angolul, franciául, spanyolul, arabul és héberül. Sokat sportolunk, de a művészetben és a tudományokban is ott vagyunk. A kommunikációra is sok időt fordítunk, így sok barátunk van. Szeretnék köszönetet mondani Önnek a Scholas-projektért.

Köszönöm. Látom, hogy nagyon aktívak vagytok, és tudjátok, hogy hogyan kommunikáljatok a különböző nyelveitekkel és a vallási hátteretekkel együtt. Ez gyönyörű. Mit szeretnél kérdezni tőlem?

Mikor jön (újra) ide, a Szentföldre, Izraelbe?

[Nevet] Vissza szeretnék térni. Néhány hónapja voltam ott, nagyon elégedetten jöttem vissza.

3.Sina (Törökország)

Hello, Pápa! Isztambulból lépek be. Mindenekelőtt szeretném megköszönni mindazt, amivel nemcsak iskoláinkat és diákjainkat hozta össze, hanem hitünket és szívünket egyaránt. Reméljük, növeli azon projektek számát, melyek elősegítik a békét és a vallások közötti párbeszédet. Mi, diákokként nem olyan világot szeretnénk, melyet a bűnözés és a szegénység lep el. A más és más nemzetiségű, illetve vallású, különböző népcsoportból származó embereknek meg kell tanulniuk, hogyan élhetnek békében egymás mellett. Felejtsük el a rasszizmust és a diszkriminációt! Végül, szeretnék tanulni az Ön jövőről szóló gondolataiból. Jobb vagy rosszabb lesz, mint most?

Köszönöm a kérdést és az elmondott gondolataidat arról, hogy ti, fiatalok nem a háborút, hanem a békét keresitek. Ennek belülről, szívetekből kell előtörnie: „Békét szeretnénk!” A kérdésedre válaszolva: Jobb vagy rosszabb lesz-e a jövő? Nincs kristálygömböm, mint a boszorkányoknak, hogy lássam a jövőt. Szeretnék azonban egy dolgot mondani neked: Tudod, hol van a jövő? A szívedben, az eszedben és a kezeidben. Ha jó a szíved, jól gondolkodsz és kezeiddel mindezért tenni is tudsz, akkor a jövő jobb lesz. A jövő a fiataloké. Vigyázat, csak azoké a fiataloké, akik két tulajdonsággal rendelkeznek: szárnyaik és gyökereik vannak. Azoké a fiataloké, akiknek van szárnyuk, hogy szárnyaljanak, álmodjanak, és alkossanak; akiknek vannak gyökereik, hogy merítsenek az idősebbek bölcsességéből, amelyet ők át akarnak adni nekünk. Ezért van a jövő a te kezedben, ha vannak szárnyaid és gyökereid. Repülj előre, hogy szárnyaiddal jó dolgokról, egy jobb világról álmodj! Tiltakozz a háborúk ellen! Másrészt tiszteld azt a bölcsességet, melyet az idősebbektől – szüleidtől, nagyszüleidtől vagy idősebb rokonaidtól – kaptál. A jövő a te kezedben van. Jól kell fölhasználni, hogy jobb lehessen.

4. Christian (Dél-Afrika)

Köszönöm, Szentatyám, hogy időt szakít arra, hogy velünk beszélgessen. Christian vagyok a Selborn Primary-ből, szeretnék föltenni néhány kérdést. Ne vegye szívére azokat… Egyetértek az iskolai platform ötletével és az általa képviselt értékekkel. Honnan ered az ötlete?

A Scholas mondhatnám véletlenszerűen jött létre…, de mégsem, hiszen José María del Corral úrnak az ötlete volt, hozzá csatlakozott később Enrique Palmeiro is. Így jött létre a Scholas, a Buenos Aires-i Egyházmegye szomszédos iskoláiból. A szomszédos iskolák hálózataként hidat épít Buenos Aires iskolái között. Később több híd is épült, hidak, melyek még az óceánokat is átívelik. Egy kis dologként indult, egy álomként, majd valami történt – hogy pontosan mi, azt nem tudjuk, és lám, ma itt beszélgetünk egymással. Miért? Mert meg vagyunk győződve arról, hogy a fiataloknak kapcsolatban kell lenniük egymással megmutatva és megosztva értékeiket. A fiataloknak ma három dologra kell építeniük: oktatás, sport és kultúra. Ez az, amiért a Scholas ma összehozott mindnyájunkat. Egy focimeccsen játszunk, ti is ezt teszitek az iskolában és kulturális tevékenységet is folytatunk. Oktatás, sport és kultúra. Előre, hogy a nemzetek munkalehetőségekkel támogathassák ezeket a gyerekeket, akiket az oktatás, a sport és a kultúra kísér. A sport fontos, mert megtanít minket csapatban játszani. A sport megment minket az önzéstől, segít abban, hogy ne legyél önző. Ezért fontos csapatban dolgozni és tanulni, illetve csapatban járni az élet útján. Ahogy észrevehetted, a kérdés nem ijesztett meg. Köszönet érte. Haladj tovább a kommunikációnak, a hídverésnek és a béke keresésének eme útján az oktatás, a sport és a kultúra által! Köszönöm!

5. Ernesto (El Salvador)

Szeretnék köszönetet mondani, innen El Salvadorból, egész Latin-Amerika nevében is, szeretném elmondani…, ajánlani, hogy az egyetemeket vagy az üzleti életet is fölhívhatná…

Köszöntlek téged, Ernesto, barátaidat és városodat. Tudok a munkátokról, amelyet El Salvadorban végeztek. José María beszélt nekem erről. Tudom, hogy sokat fejlődtetek és keményen dolgoztok a neveléssel. Emlékezz azonban arra, amit dél-afrikai társadnak mondtam: oktatás, sport és kultúra. Vigyázat a Maras-szal (Egy erőszakos banda. A szerk.), ugyanis amint léteznek hidak, amelyek összekötnek titeket, úgy létezik kommunikáció, amely lerombolja azt. Legyetek nagyon óvatosak azokkal a csoportokkal, amelyek a pusztítást és a háborút keresik, ők nem tudnak csoportban dolgozni. Védekezzetek azzal, hogy ti csoportban, keményen dolgoztok ezen. Tudom azt is, hogy sokat munkálkodtok és nagyon jó eredménnyel. Tudom, hogy az Oktatásügyi Minisztérium támogat titeket. Haladjatok tovább ezen az úton csoportban dolgozva, így megvéditek magatokat azoktól, akik szét akarják robbantani és elrabolni tőletek a csoportban rejlő erőt. Isten áldjon titeket!

Jose Gabriel atya, a moderátor kérdése:

Milyen üzenetet szeretne átadni eme öt fiatalnak, akikkel beszélt és a többi ezer másiknak, akik ezt a beszélgetést követik világszerte? Mi az az üzenet, amelyet szeretne eljuttatni mindnyájukhoz?

Egy gondolatot szeretnék megemlíteni, ami nem az enyém, hiszen Jézus mondja többször is: „Ne féljetek!” Nálunk erre van egy kifejezés, amelyet talán nem lehet lefordítani: “No se arruguen” (Ne gyűrődj össze!). Ne féljetek, gyerünk, előre, építsétek a béke hidait, játsszatok csapatjátékosként és tegyétek jobbá a jövőt, mert – emlékezzetek erre – a jövő a ti kezetekben van. Álmodd szárnyalóan a jövőt, de ne feledkezz meg arról a kulturális, szellemi és vallásos örökségről, melyet az idősebbek hagynak rád. Bátran, előre! Kezdjétek el a jövőt!

Forrás: http://plus.google.com/events/cermm0qcal7ar25vadb2no24j7c
Nyitókép forrása: http://www.catholicsun.org/wp-content/uploads/2014/09/pope-hangout.jpg

Fordította: Korponai Gábor SJ