Jankovics János László: A magvetés

A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel új lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képe: Jankovics János László: A magvetés

155 x 195 cm, olaj, vászon

„A beérlelt magokból néhány arckép: Jaen Vanier, II. János Pál, Boldog Batthyány Strattmann László, Márton Áron, Bulányi György, Apor Vilmos, Luther Márton, Rotterdami Erasmus, Philipp Melanchthon, Morus Tamás, Mahatma Gandi, Asia Bibi, Mani, Szent Teréz Anya. Az arcképek alatt egy szimbólum, pontosítva a vitorla és a hajó általában a megismerés, a kalandvágy, elvágyódás, szabadság fogalomkörét akarja felidézni, addig az árboc gyökerekkel a földhözragadtságból való kiszakadást a szellemi és lelki szabadságot hordozza.”

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.