A hét képe I Vámos István: Emmausi vacsora

A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képe: Vámos István: Emmausi vacsora (tus, 36×50 cm)

>> Az emmausi tanítványok története két ismeretlen tanítvány találkozását idézi fel Jézussal. Azt a változást keresem, amit az emmausi tanítványok átélhettek: a szomorúságból olyan felismerés fakad, ami a bánatot örömre változtatja. A megrajzolt képen Jézus épp megtöri a kenyeret. Ez az a pillanat, amikor „megnyílik a szemük”. És hittek! << Vámos István

Megvásárolható (40.000 Ft. – elérhetőség: istvan.vamos@gmail.com)

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.