Egyensúly a sokszínűségben – A pápa afrikai útja kapcsán

Agbonkhianmeghe Emmanuel Orobator afrikai jezsuita augusztusban látogatott Magyarországra a Szociális Testvérek Társaságának meghívására. Beszélt Afrikáról, az ottani társadalmi és egyházi helyzetről; szó esett a menekültekről és Ferenc pápa afrikai látogatásáról is, ami éppen a napokban zajlik. – A beszélgetés részletét közöljük. Az interjú teljes egészében A Szív decemberi-januári számában lesz olvasható.

Milyen szolgálatot látnak el a jezsuiták a Kelet-Afrikai Rendtartományban?
A Kelet-Afrikai Rendtartományt hat ország alkotja: Szudán, Dél-Szudán, Etiópia, Uganda és Tanzánia. Közel fél európányi területről van szó. Egy igen fiatal provincia, mely 1986-ban jött létre. A rendtartomány legidősebb kelet-afrikai tagja 67 éves, a többiek viszonylag fiatalok. Nagyon érdekes tartomány, valójában nemzetközi: 21 nemzetiségből érkeztek tagjai. Több jezsuita jött ide Indiából, Máltáról, Kanadából vagy az Amerikai Egyesült Államokból. Elfogadtuk ezt a különbözőséget és sokszínűséget, ezért ebből közöttünk nem származnak feszültségek. Ezek inkább helyi szinten jelentkeznek, melyek sokszor az országok eltérő politikájából fakadnak. Rendtartományként képesek vagyunk egy nagyobb vízióban távolabbra tekinteni. A képzés szintjén is próbálunk erre hangsúlyt fektetni: a jezsuitákat több országba is elküldjük szolgálni. Ez a rendtartomány sajátossága is: nagyon jó egyensúly a sokszínűségben.

Több plébániát és iskolát működtetünk ezekben az országokban. Lelkigyakorlatos munkát is végzünk két lelkigyakorlatos házunkban: az egyik Szudánban, Kartúmban, a másik pedig Kenyában, Nairobiban található. A hivatások száma az utóbbi években állandó jelleggel jónak mondható. Szudán kivételével a többi öt országból érkeznek jelentkezők, akiket a tanzániai noviciátusunkba küldünk.

A kelet-afrikai jezsuiták küldetésének nagy részét képezi a Jezsuita Menekültszolgálat, amelynek Kenyában van a regionális irodája, de Etiópiában, Szudánban, Dél-Szudánban és Ugandában is jelen vagyunk több programmal és helyi irodákkal. Több százezer menekültről beszélünk, akik számára oktatást, segélyeket és lelkipásztori segítséget próbálunk nyújtani. Sokaknak segítünk a visszatérésben, amit az újra kitört harcok ismét késleltetnek.

A menekültek egy része Afrikából érkezik Európába. Miben mások ők, mint az európai emberek?
Az afrikai, sokszor törzsi keretekben élő emberekben teljesen eltérő elképzelés él például az állam, a határ vagy a törvények fogalmáról, más kultúrájú környezetben élnek. Ők nem tapasztalták meg a demokratikus államot úgy, mint az európai emberek; sőt éppen az elől menekülnek, hogy a háború betört otthonaikba. Az észak-afrikai országokban emellett nagy üzleti tevékenységet is jelentenek a menekültek, egy egész „piac” épül rájuk: gondolok itt az embercsempészekre, akik kisemmizik a menekülteket azért, hogy azután átküldjék őket lélekvesztőkön az európai földrészre. Az államok nehezen tudnak ennek határt szabni, hiszen nincs erős kormányzat.

A menekültek mellett kiálló Ferenc pápa november végén látogat Afrikába. Hogyan készülnek a jezsuiták a pápa látogatására?
Apostoli útjának fő célja Uganda lesz, de emellett a Közép-Afrikai Köztársaságot és Kenyát is meglátogatja. Mi, jezsuiták is nagyon készülünk Ferenc pápa első afrikai látogatására: reméljük, hogy meglátogat minket, jezsuitákat is, miként eddigi útjai során is tette.

A cikk teljes terjedelmében A Szív december-januári számában olvasható. A lapszámot keresse az újságárusoknál, vásárolja meg digitális formátumban a www.dimag.hu oldalon vagy fizessen elő folyóiratunkra az Előfizetés oldalon.

Szerkesztő: Kóczián Mária