A természetesség forradalma

Június 21-én, a spanyol rendtartományok egyesítése alkalmából készült egy hosszabb interjú a jezsuita generálissal. A beszélgetés egy néhány perces részletében Adolfo Nicolas Ferenc pápáról, a Jézus Társasága és a pápa kapcsolatáról beszél.

Az interjú maga spanyolul nyelven zajlott, a magyar felirathoz kattintson a videolejátszó jobb alsó sarkában található Feliratok ikonra, s válassza ki a magyar nyelvet.

Gyakran találkozik Ferenc pápával?

Nem, inkább próbáljuk elkerülni azt a benyomást, hogy gyakran találkozunk. Amennyire tehetem, összefoglalókban számolok be neki különböző csatornákon keresztül. Nagyon nyitott ember mindenféle kommunikációra, történjen az hivatalos vagy nem hivatalos úton; megpróbálok különböző módokon tárgyalni vele, hogy elkerüljük a kisajátítás látszatát, ami spekulációkra adna okot a Társaság és a pápa kapcsolatát illetően, ez pedig nem tenne jót senkinek.

Engedelmességi fogadalmunk kapcsán arról kérdeznénk, hogy mit kér Ferenc pápa tőlünk? Megtudhatjuk ezt?

Igen, ez nagyon világos. Miután generális lettem, erre figyeltem elsőként. XVI. Benedek pápa világosan elmondta nekünk[1], hogy mit vár a Társaságtól: igazi tudományosságot, illetve minőséget gondolkodásmódunkban és lelkiségünkben. Meg tudom erősíteni, hogy Ferenc pápa ugyanezt kéri a Társaságtól. Ezenkívűl fontos az emberekkel való kapcsolat és a szegények szolgálata is, stb. Úgy hiszem, hogy szerepünk az Egyházban jelenleg az, hogy biztosítani tudjuk a minőséget, hogy mindaddig ne forduljunk arra, amerre mindenki más – a sajtó és a közvélemény –, amíg nem tanulmányoztuk a dolgokat igazi mélységükben, míg nem tárgyaltunk ezekről és nem próbáltunk meg válaszolni olyan módon, amilyenre a ma Egyházának szüksége van.

Meglepi önt Ferenc pápa?

Nem lep meg. Egy olasz újságíró szerint Ferenc pápa forradalma a természetesség forradalma. Nem lep meg egyáltalán, hogy az Egyházban viselkedhetünk természetesen is. Ő természetes és hiteles, s egyaránt ösztönös is: ez az Egyház javára válik és a hívek számára is vonzó.

Útjaim során világszerte az emberek szeretetével találkoztam iránta, legyenek akár afrikaiak, ázsiaiak, latin- vagy észak-amerikaiak… A párbeszéd e közvetlen és nyitott stílusa, amellyel mindenki iránt viseltetik összecseng Fáber Péter szentté avatásával. Ő avatta szentté, hiszen már fiatalkora óta, még mielőtt jezsuita lett volna, nagy tisztelője. Fáber olyan segítséget és ihletett jelentett számára, amelyre vágyott: párbeszéd, közelség, nyitottság mindenki felé, és leginkább a kedvesség, hiszen Ferenc egyáltalán nem mondható rideg embernek.

Nyitókép

Fordította, a feliratokat készítette: Korponai Gábor

Szerkesztő: Kóczián Mária

 


[1]vö. XVI. Benedek pápa beszéde a 35. Általános Rendgyűlés tagjaihoz, 2008. február 21.