A sivatagi atyák földjén – Kopt keresztények között Egyiptomban

Böjte Csaba ferences szerzetes, Sajgó Szabolcs jezsuita, Hölvényi György EP-képviselő, Siklósi Beatrix, a közmédia főszerkesztője és Marosi Géza operatőr az iraki keresztényeknél tett látogatásuk után most a kopt keresztényeknél jártak Egyiptomban. A november végi úton elkísérte őket Kveck Péter nagykövet is. Sajgó Szabolcs fotóiból, és azokhoz fűzött kommentárjaiból:

Kairóban, az egyiptomi magyar nagykövetségen a Szentatya egyiptomi nunciusának első titkára boldogan mosolygott a kérdésemre, hogy ismerte-e Kráhl József jezsuita atyát. „Ő keresztelt!” – Msgr. Jan Thomas Limchua a Fülöp-szigeteki Cebuból való. Mikor a kommunisták elűzték Kínából Kráhl atyát – „Teréz anya férfiban”, így emlegették –, a kínai diaszpórában folytatta munkáját a Fülöp-szigeteken. Jan atya ebben a diaszpórában nevelkedett. – Milyen jó hallani rég elhunyt magyar jezsuiták emberszívekbe íródott eleven, jó emlékét!

image2

A közös tereken az ország törvényeit kell követnie mindenkinek.” – Egy hosszú beszélgetés után a kairói Al-Azharban, dr. Abbas Shoumannal, a Nagy Imám helyettesével, Hölvényi Györggyel és Kveck Péterrel.

image3

Gyönyörű időben kerestük föl a helyet, ahol Remete vagy Nagy Szent Antal volt „barlanglakó”. Négyszáz méterrel a síkság fölött, a vad hegy nehezen megközelíthető szűk barlangjában nagy volt a forgalom, de azért lehetett hosszú ideig nyugodtan szemlélődni is. A barlangban eltöltött hosszabb meditációs idő után szinte fényes volt a barlang mélye…

image4

Esteledik a sivatagi Szent Antal Monostor fölött, Kairótól több mint 200km-re délkeletre. Ha minden egyes épület nem is, de a hely szíve 1700 éves, addig visszanyúló alapokkal, falakkal, földbe temetett romokkal… A Szent Antal Monostor is a kopt vértanúk megszámlálhatatlan sorát ismeri, különösen 1300 év óta, mióta nemcsak koptok lakják Egyiptomot… A második képen szívélyes vendéglátónkkal.

image5

image6

A kenyeret annyi részre törtük, ahányan voltunk. A szimbólumok is kis hiszekegyet tesznek ki. A monostorban a 150 szerzetes között sok az orvos. Ingyenesen állnak a beduinok és bárki rendelkezésére. Még egyikünk is hirtelen konzultációra szorult…

image7

Emerja püspök, a kopt kulturális központ vezetője volt egyik kairói vendéglátónk. Többek között az üldözést elszenvedőkkel és a mártírok hozzátartozóival való találkozó volt erős hatással mindnyájunkra. Az alábbi ajándék ikon hatékony emlékeztető jele lesz a látogatásnak.

image8

Fotók és szöveg: Sajgó Szabolcs SJ Facebook-oldala