A rendes lányok a Csallóközben is csendben sírnak

Keveset tudunk a kilencvenes évek második felének felvidéki maffiavilágáról, s így megdöbbenve szembesülünk azzal, hogy a metoo világméretű mozgalmához a Dunaszerdahelyen és környékén élő magyar és szlovák lányok, asszonyok is felsorakozhatnak. Június 9-én délután a Párbeszéd Házában lesz a könyvbemutatója Durica Katalin új regényének.

A rendes lányok csendben sírnak a Libri könyvkiadónál jelenik meg. A szerző blogján így ír a mű keletkezésének körülményeiről:

„Az elmúlt években jártam a csallóközi falvakat és városokat és interjúkat készítettem a 90-es évek maffiaáldozataival. Általános iskolás voltam, amikor Dunaszerdahelyen, 20 kilométerre Somorjától, a kisvárostól, ahol éltem lányok százai váltak csoportos nemi erőszak áldozatává.

A sustyákit (suhogós dzseki, a szerk.) és vastag nyakláncot hordó huszonéves maffiózók teljhatalmú urak lettek, a középiskolák nagyszünetében lányokat raboltak, védelmi pénzt szedtek a vállalkozóktól, számlázási csalásba kényszerítettek sok fiatalt. A város neve egyszeriben a rettegés szinonimája lett, a megbecstelenített lányokat megfenyegették, a rendőrségen és a politikai elitben is többen érintettek voltak. Az elnyomás a híres 10-es gyilkossággal ért véget.

Az akkori áldozatok közül sokan a megjelenés előtt álló regényem kapcsán beszéltek először, a tömeges nemi erőszak túlélői (akik akkor 16-18 évesek voltak), anyák, akiknek maffiózó lett a fiuk, és férfiak, akiknek tönkre tették a vállalkozását és az életét.”

A szombati könyvbemutatón Sajgó Szabolcs a házigazda, a műből Kerekes Vica színművész olvas fel részleteket, a szerzővel Szurovecz Kitti beszélget. A program végén Durica Katalin dedikál.

Boritókép: Durica Katalin blogja