A pápa egyiptomi látogatásáról – Henri Boulad sorskérdésekről beszél a Párbeszéd Házában

Az immár magyar állampolgárságú egyiptomi jezsuita Ferenc pápa április 28-29-i egyiptomi látogatásának mérlegét vonja meg június 12-én 18 órakor kezdődő előadásában.

Boulad atya előadásának alcíme: Milyen esélye van a mérsékelt iszlámnak Egyiptomban? – olyan témát jár körül, amely egyre inkább sorskérdésnek látszik az iszlám és a keresztény világban egyaránt.

„A pápa látogatása az Al-Azhar Intézetben… Hiábavalóság? (kardcsapás a vízre?)

A pápának az Al-Azhar Intézetbe tett látogatásával kapcsolatban az első reakcióm a lelkesedés volt. Ám mélyebben elgondolkodva, és barátokkal történt véleménycsere után a hozzáállásom módosult és sokkal kevésbé pozitív.

/…/

Harcos hozzáállásom – amely miatt a „politikailag korrekt” és az egyirányú dialógus hangadói élesen kritizálnak – nem jelent egyebet, mint azt, hogy MONDJUNK IGAZAT, nyíltan beszéljünk! Ki kell emelni a dialógust a megszokott kerékvágásból, hogy ezáltal lehessen előre lépni. Meddig maradunk még a kétszínűségben és hazugságban?”

Boulad atya pápalátogatást követő gondolatai, amelyekből a fentieket idéztük, honlapunkon olvashatók.

A francia nyelvű előadást magyar tolmácsolás kíséri. A terem befogadóképessége korlátozott (200 fő), a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A később érkezők (100 fő) kivetítőn követhetik az eseményt, valamint élőben online is megtekinthető lesz a program.

Boulad atya nálunk tartott előadásai Youtube-csatornánkon megtekinthetők.

Fotó: Czope Anna