A hét képe // Sabau Trifu Krisztina – „Az Arkangyal harca” részlet

A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képe // Sabau  Trifu Krisztina – „Az Arkangyal harca”

„Bár szokatlan a kórtárs művészeti világban, ez a műfaj a textília és egyházművészet agához tartozik, az általam készített miseruhák nemcsak liturgikus célokra használt tárgyak, egyben egyedi műalkotások. A most csatolt fotókon levő miseruha Kovács Gergely gyulafehérvári érsek úr tulajdonában van.

Címe: „Az Arkangyal harca”, a Szent Mihály ünnepére, egyben a gyulafehérvári székesegyház védőszentjének van dedikálva.

Technikája: textil selymek és szövetek kollázs szerű rátéte és művészi hatású hímzésekkel való dekorálása.

Lelki vonatkozásai és üzenete: a Jó Szellem harca és győzelme a Gonosz fölött, a fény mely áttöri a sötétséget, az örök konfliktus dinamikája, a keresztény üzenet győzelme.”

Sabau Trifu Krisztina

 

 

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

Lelkiállítás a Jezsuita Szigeten (Marsai Ágnes grafikus művész Bibliai képek című tárlatának segítségével)
Lelkiállítás Kákonyi Júliával I.
Lelkiállítás Kákonyi Júliával és Sajgó Szabolcs SJ-vel