Megjelent az „Átfogó ökológia” tanulmánykötet

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) 2022. október 20-án mutatta be az „Átfogó ökológia. Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében” című tanulmánykötetét. Az FFJA „Átfogó ökológia” fórumsorozatának eredményeit összegző kötet az újraindult Agóra sorozat részeként, a Jezsuita Kiadó kiadásában és az FFJA gondozásában jelent meg.

Prof. Dr. Benedek József így ajánlja a könyvet: „Felelősséggel tartozunk a teremtett világ gondozásáért. Ökológiai megtérésre van szükségünk, amelynek része, hogy újra megismerjük és felfedezzük a természet és a teremtett világ értékeit. Harmonikus viszonyt kell kialakítanunk a környezetünkkel, és ehhez hozzátartozik az Isten-ember-természet kapcsolat tudatosítása is. Az ökológiai megtérés erősíti a fenntarthatósági törekvéseket, és a fenntarthatósági szempontok beépülése a társadalom működésébe elősegíti az ökológiai megtérést.”

A kötet nyolc fejezetben tárgyalja a Ferenc pápa által 2015-ben kiadott Laudato si’ (’Áldott légy’) enciklika fő témáit (zöld gazdaság, fenntartható életmód, ökológiai válság, szegénység, fenntartható közösségek, környezetváltozás, társadalmi igazságosság). Minden rész két szerző írásából áll, akik tükörben mutatják be a tudományos és keresztény szempontokat.

A könyv a Jezsuita Kiadó honlapján és boltjában (a Jézus Szíve-templom végében, cím: 1085 Budapest, Mária utca 25.) vásárolható meg.

Szerzők

 • Prof. Dr. Benedek József, a Miskolci Egyetem és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyetemi tanára, a kolozsvári Fenntartható Fejlődés Kutatási Központ igazgatója, az MTA külső tagja
 • Nevelős Gábor SJ, jezsuita szerzetes, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia ökológiai programjainak referense
 • Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja
 • Dr. Baritz Sarolta Laura OP, domonkos szerzetes, a Sapientia Hittudományi Főiskola adjunktusa
 • Prof. Dr. Csiszár Klára, a linzi Katolikus Egyetem egyetemi tanára
 • Dr. Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense
 • Dr. Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
 • Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Tudományegyetem docense
 • Dr. Rosta Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense
 • Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, miniszterelnöki biztos
 • Dr. Salamin Géza, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke
 • Dr. Török Csaba, az Esztergomi Hittudományi Főiskola egyetemi tanára, c. prépost, az Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyházi plébánia kormányzója
 • Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense
 • Prof. Dr. Patsch Ferenc SJ, jezsuita szerzetes, a római Pápai Gergely Egyetem egyetemi tanára
 • S.E.R. Dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagja
 • Dr. Péti Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese

 

A könyv kiadását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Átfogó ökológia

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia 2022-ben új, fenntartható fejlődéssel, teremtésvédelemmel foglalkozó programot indít, amely a katolikus hit talaján az egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozza meg. A program nyolc részes interaktív fórumsorozatát 2022. január és június között rendezzük. Az egyes alkalmakra a honlapon keresztül lehet regisztrálni.

Lezárult az „Átfogó Ökológia” fórumsorozat

Nyolc kiemelt témában (partnerség, zöld gazdaság, fenntartható életmód, éghajlatváltozás, szegénység, fenntartható közösségek, környezetváltozás és társadalmi igazságosság) 16 előadás hangzott el tükörben, azaz minden témát egy-egy szaktudományi és teológiai prezentáció tárgyalt. A nyolc találkozó teljes videóanyaga elérhető weboldalunkon.