A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia a Párbeszéd Házában, a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központjában

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) a saját kezdeményezésű, valamint a jezsuita rendtagok által indított intellektuális programokat a Párbeszéd Házában (PH), a magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központjában valósítja meg. A korábban Sajgó Szabolcs SJ vezette PH a budapesti, sőt a hazai katolikus szellemi és lelkiségi élet egyik legjelentősebb központjává vált, melynek tartalmi felelőse 2022 őszétől az FFJA. 

 

A Párbeszéd Háza ad otthont a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia mint a magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központjának konferenciái, szellemi műhelyei és kulturális programjai számára. Az FFJA koordinálja a rendtartomány megannyi művének értékes intellektuális apostolkodást szolgáló programjának megvalósítását, amelyek így a PH-ban, a jezsuiták székhelyén tudnak megmutatkozni a nagyközönség számára. Az FFJA célja, hogy a PH minden magyar és külföldi jezsuita kapcsolódó tevékenységének és az itt helyet kapó külső programoknak a professzionális helyszíne legyen.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia programjai a Párbeszéd Házában

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia ignáci elveken alapuló lelkiségi, kulturális intézmény, amely változatos programokkal járul hozzá a jezsuita rend intellektuális apostolkodási tevékenységéhez.

Programjai között szerepel a fenntartható fejlődéssel és teremtésvédelemmel foglalkozó Átfogó Ökológia Program, a Kerkai Jenő szociális apostol életművét feldolgozó konferencia-sorozat, valamint színes kulturális programok, pl. a hetente jelentkező filmklubok, a kortárs képzőművészeti kiállítások és irodalmi estek. A korábban közkedvelt programok mellett társadalmi kérdésekben indított előadássorozatok és párbeszédet elősegítő fórumok, koncertek, színházi estek és könyvbemutatók is megtalálhatók az Akadémia kínálatában, amelyeket továbbra is a Párbeszéd Házában érhet el a közönség. Az FFJA több korábbi kezdeményezést is felújít, így pl. új arculattal újraindította az Agóra könyvsorozatot.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia előzményei

Az FFJA elődje, a Faludi Ferenc Akadémia az intellektuális apostolkodás jezsuita zászlóshajójaként 1994-ben indult útjára Forrai Tamás SJ szervezésében, Nemeshegyi Péter SJ operatív és lelki vezetésével. Az Akadémia külföldi anyagi forrásokból jött létre azzal a szándékkal, hogy egy modern katolikus népfőiskola mintájára segítse a rendszerváltozás szellemi, társadalmi folyamatait. Elsődleges célkitűzése volt, hogy a hit, a kultúra, a társadalmi igazságosság területén, ifjúság- és felnőttképzési intézetként folytasson tudományos és evangelizációs tevékenységet. Az intézményt Nemeshegyi Péter SJ vezetői visszavonulása után Lukács János SJ, Patsch Ferenc SJ és Sajgó Szabolcs SJ is irányította. Az Akadémia igyekezett ellátni olyan funkciókat is, amelyeket később más jezsuita művek vettek át (iskola, kollégiumok, lelkiségi művek, könyvkiadás, tehetséggondozás, stb.).

A Párbeszéd Háza múltja, jelene és jövője

A rendszerváltozás utáni korszak nagy kezdeményezése volt a 2001-ben indult Párbeszéd Háza. Először a provincia gazdasági hivatala költözhetett be, idővel pedig más intézmények is követték. 2004 őszén már elindultak jezsuita programok az épületben, melyet akkor Bangha Béla-háznak, majd 2005-től – Vértesaljai László SJ javaslatára – Párbeszéd Házának neveztek el.

Eleinte a PH programjai szervezésében főleg Horváth Árpád SJ, Patsch Ferenc SJ, Vértesaljai László SJ és Sajgó Szabolcs SJ vett részt. 2010-ben a Sodrás utcai rendházból véglegesen átköltözött A Szív magazin, a Faludi Ferenc Akadémia és a Szentjánosbogár közösség irodája, új helyet kapott a Fáber Péter rendház, Kispestről beköltözött a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, az alagsorban pedig megnyílt a Loyola Café. A PH kialakításakor végre megfelelő helyet és figyelmet kapott az újra indult rendi levéltár is. Az intézmény vezetését Forrai Tamás SJ provinciálisként vitte tovább (2011), majd Sajgó Szabolcs SJ lett az igazgató (2014-2021). A ház programjai tovább bővültek, hagyománnyá vált a szeptemberi „Jezsuita Sziget” és a böjti-húsvéti időszakra fókuszáló Belvárosi Csend programsorozat.

Az utóbbi években a PH Budapest katolikus szellemi és lelkiségi életének egyik legjelentősebb központjává vált, amely a továbbiakban az FFJA vezetése alatt a jezsuiták magyarországi intellektuális tevékenységeit fogja egy csokorba és teszi elérhetővé a nagyközönség számára.