Jezsuitákkal a mesterséges intelligenciáról – Műhelybeszélgetés

2023. november 7. kedd, 18.00–20.00

Időpont: 2023. november 7. kedd, 18.00–20.00
Helyszín: Párbeszéd Háza, Pázmány konferenciaterem (1085 Budapest, Horánszky u. 20.)


Az FFJA műhelybeszélgetésén a nyelv és a látás legáltalánosabb emberi tapasztalataiból indulunk ki. Ismereteink legjelentősebb részét a látás képességén keresztül szerezzük – a világot évezredek óta nyelvben írjuk le. Mennyiben módosulhat a látás és a nyelviség tapasztalata a szemlélt és az elgondolt világ horizontjában az MI bevonásának hatására? A műhelybeszélgetés résztvevői tudományterületük jelenlegi szintjén keresik a választ. A beszélgetés végén a közönség kapcsolódó reflexióira, kérdéseire is igyekeznek majd válaszolni.

Résztvevők:

Prószéky Gábor, egyetemi tanár, a Nyelvtudományi Kutatóközpont Igazgatója (nyelvtechnológia, performancia-alapú modellkutatás)
Horváth András, docens, PPKE ITK MI kutató (gépi látás, képfeldolgozás, nanoeszközök)
Koronkai Zoltán SJ, villamosmérnök, az FFJA vezetője (mesterséges neurális hálózatok)

Moderátor: Szőnyi Szilárd újságíró, szerkesztő

 

Jezsuitákkal a mesterséges intelligenciáról

Az „öntudatra ébredt robotok” lehetősége nem csak tudományos-fantasztikus művek témája, hanem a közbeszédben is egyre gyakrabban felbukkan. A zsidó-keresztény gondolkodás alapján nem csupán (jogos vagy jogtalan) aggályokat lehet megfogalmazni e gondolattal kapcsolatban, érdemes ugyanis komolyan fontolóra vennünk, vajon reális lehetőség-e az „általános mesterséges intelligencia” létrejötte, s ha igen, vajon milyen értelemben. Minden kérdés ugyanoda mutat: ránk, rám – egyediségem lényege és értelme foroghat kockán. A műhelybeszélgetés a teológia és tudományos élet képviselőivel az egyes ember felől vizsgálja a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos speciális, univerzális, általános nézőpontokkal kapcsolatos kutatásokat és jövőterveket.

A beszélgetés fotói