Nyári táborok – mert jó együtt megújulni!

Táborok sokasága várja a felüdülni, kikapcsolódni vágyókat a nyár folyamán. Különböző keresztény közösségek is számos tábort szerveztek idén is. Hozunk néhány példát arra, hogy milyen sokféle lehetőséggel élhetünk, mennyi mindent adhatunk és kaphatunk, nyerhetünk, tapasztalhatunk, ha közösségben töltjük el nyarunk, szünidőnk, szabadságunk néhány napját, hetét.

 Családos tábor – mindenkinek!

A  Szentjánosbogár közösség idén 11 tábort szervezett nagyjából 1100 résztvevővel, nem számítva a befogadó, mintegy 350 családot és más érintetteket. Családos táborába így invitált:

„Ha már voltatok, akkor azért, ha még nem, akkor azért gyertek. Ha töltekezni vágytok, akkor azért, ha osztani magatokból, akkor azért. Ha együtt szeretnél lenni régi ismerősökkel, akkor azért, ha kettesben a pároddal, akkor azért. Ha gyerekzsivajos együttlétre vágysz, akkor azért, ha csöndes beszélgetésekre, akkor azért. Ha pihenni vágysz, akkor azért, ha feladatokra vágysz, akkor azért. Minden benne lehet, hisz magunknak töltjük meg az együtt töltött napjainkat!”

 

Lelkiségi vagy hittantábor, ahol mindenki kap

„A Görögtűz (Görög katolikus ifjúsági tábor Hajdúdorogon. A szerk.) tábort már 15. alkalommal rendezik meg. Június végén több mint 110 fiatal gyűlt össze az ország minden tájáról, érkeztek diákok Felvidékről és Győrből is. /…/ Obbágy László atya elárulta, a tábori hét mottója: fiatalok a Bibliában. Idén ilyen példákat szeretnének a gyerekek elé állítani. /…/

De vajon mivel tud többet adni a fiataloknak ez a tábor? Obbágy László atya szerint azzal, hogy mindig van egyfajta lelkisége. Minden nap van egy lelki mottó, egy vezérfonal, amit a reggeli csoport foglakozásokon megbeszélnek, elmélyítik a napi prédikációban hallott dolgokat és erre építik a napot. A gyerekek a Görögtűz táborban könnyen egymásra találnak, hiszen azonos értékrenddel bírnak. /…/. „Emellett van egy olyan plusz, amit mi is kapunk ezektől a gyerekektől: a nyitottságuk és a meglátásaik révén.”

 

A „pálferisek” tábora

Pál Feri atya neve mára már fogalom, ezrek látogatják keddi előadásait, nem csoda, hogy közösség is kialakult körülötte, akik – többek között – nyári tábort is szerveznek. Az ide címe „Vágyainkon innen és túl” volt:

„Lesz túra a Börzsönyben, evezés a Dunán, kiscsoportok: női csoport, férfisátor, önismereti-hivatáskereső (munka és szenvedély címmel), bibliodráma, betekintés a pszichodrámába, autogén tréning, mesecsoport stb. Lesz kézműves foglakozás, kulturális programok Kismaroson, Vácon és Zebegényben. Lelki elmélyülésre is lesz lehetőség, továbbá alternatív program keretében meglátogatjuk a kismarosi ciszterci szerzetes nővéreket is. A szálláshelyünk remek helyszínt biztosít különböző sportolási lehetőségekre.”

 

Cserkésztábor – külhonban

Sajgó Szabolcs atya Fb-üzenőfalán találtam a következő bejegyzésre. A New York állambéli Fillmore-ban, a Sík Sándor Cserkészparkban szervezi vezetőképző táborait minden évben a Külföldi Magyar Cserkészszövetség. Idén a tíz párhuzamos táborban a négy kontinensről érkezett 350 magyarból közel 100 fiatal kötelezte el magát a tábor végén örsvezetői és cserkésztiszti fogadalommal a magyar fiatalok nevelésére. A tábor egyik célja a magyar identitás megőrzése, erősítése:

„Kedves vendégek érkeztek a fillmore-i táborba. Csaba testvért igen érdekelték a tábor ötletes megoldásai és – természetesen – a nevelési célok, programok. A vezetőképző táborokban éppen folytak a kollokviumok, mikor körbejártunk. Dr. Szemerkényi Réka amerikai magyar nagykövet és férje részben otthonosan mozogtak a Sík Sándor Cserkészparkban, hiszen már tavaly nyáron megismerték a Jubileumi Nagytáborban a gyönyörű területet és a nagyszerű cserkészközösséget…”

 

Hogy legyen alternatíva: egy keresztény gólyatábor

Az egyetemek első évfolyamaiba felvettek pedig már az őszre készülnek. A Magyar Kurír adta hírül:

„Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a szeptemberben egyetemet kezdő keresztény fiatalok számára a HEGY: „Hittel az egyetemen” elnevezésű gólyatábort Esztergomban augusztus 9–13. között, amelyre hetven résztvevő érkezett az ország minden tájáról. /…/

Augusztus 9-én, kedden érkeztek az esztergomi ferencesek kollégiumába a leendő elsőévesek, nagyon nyitott és érdeklődő társaság gyűlt össze, jó hangulatban, hamar megtalálták a közös hangot a játékos ismerkedés során.”

 

Szerkesztő: Kóczián Mária