Kreatív írás képzés 2022/23

Kiknek?

Mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni az irodalmi írás elméletével és gyakorlatával, szeretnének új perspektívát nyitó, pontos, önazonos, szépirodalmi, tudományos illetve személyes szövegeket írni, és elkészíteni a portfóliójukat.

Kiemelten középiskolai tanárok, végzős középiskolás diákok, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók, illetve tágabban az érdeklődő értelmiségiek számára ajánljuk.

Mit?

A képzés célja, hogy az akadémiai (érvelő írás) és a kreatívírási készségeket fejlessze, és ennek eredményeként a résztvevők új szépirodalmi, tudományos, illetve személyes élményeken alapuló írásokat alkossanak. A képzés ideje alatt és közvetlenül előtte, az oktatók által ajánlott szakirodalom feldolgozása segíti a szükséges kompetenciák elmélyítését.

A három modulból álló képzés moduljai szerves kapcsolatot, diskurzust képeznek egymással:

(1) A „Találkozás a Maszk kérdéssel” modul célja, hogy a résztvevők feltárják a maszkhoz, mint kutatandó témához való viszonyaikat, és megtalálják kérdéseiket. A modult vezeti: Dr. Blaskó Ágnes.

(2) A „Kreatív írás: A Papír én” modul célja, hogy az írás és nyelv fogalmainak, hely és én komplex kapcsolatának vizsgálatán keresztül csoportos diskurzus és aktív műhelymunka keretein belül irodalomelméleti és poétikai kérdésfeltevések formájában, irodalmi és elméleti szövegekre koncentrálva a résztvevők új szépirodalmi írásokat hozzanak létre. A modult vezeti: Dr. Lehóczky Ágnes.

(3) A „Maszk – tudományos esszé írása, érvelő esszé (újságírói esszé) írás” modul célja megismertetni a résztvevőket a szabályos esszéírás formáival, illetve ezek használatával egy tudományos és egy érvelő esszé írása a maszk témakörében. A modult vezeti: Dr. Schandl Veronika.

Hol?

Személyesen a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémián, a Párbeszéd Házában (cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20.).

Mennyi időben?

A képzés 3 egymást követő modult foglal magában, modulonként 2×3 óra időtartamban.

Hány főnek?

A képzést 15 fővel indítjuk.

Részvételi díj:

60.000 Ft/fő

Mikor?

Modul 1.: 2022. november 14. és 28. (hétfői napokon) 18.00-21.00 óráig

Modul 2.: 2023. január 9. és 23. (hétfői napokon) 18.00-21.00 óráig

Modul 3.: 2023. február 6. és 20. (hétfői napokon) 18.00-21.00 óráig

Oktatók

Dr. Blaskó Ágnes

szociodráma-vezető, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa

Dr. Lehóczky Ágnes

költő, műfordító, a Sheffieldi Egyetem docense

Dr. Schandl Veronika

a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol Tanszékének docense

Jelentkezés

Jelentkezési határidő: 2022. október 10. (hétfő)

A felvételi folyamat lépései:

  • a jelentkezési lap kitöltése és a motivációs levél beküldése az oldal alján a „Jelentkezés” gombra kattintva (2022. október 10-ig)
  • a jelentkezések elbírálását követően értesítés a felvételről (2022. október 20-ig)
  • felvétel esetén a részvételi díj befizetése (2022. október 26-ig)

Részletes információk a jelentkezési lapon találhatók. A képzéssel kapcsolatos kérdés esetén az ffja@jezsuita.hu és a +36 (30) 690-2320-as telefonszámon (hétfő-péntek: 9.00 – 16.00 között) készséggel állunk rendelkezésére.